Varastettu Van Goghin maalaus palautettiin IKEA-kassissa

Taidemaailman Indiana Jones iski jälleen. Van Goghin kuuden miljoonan euron arvoinen maalaus palautettiin kovin erikoisella tavalla yhdelle maailman kuuluisimmista taide-etsivistä.

Kevätpuutarha, Vincent van Gogh

"Se oli kuin kirottu", Arthur Brand kertoi maalauksesta, jonka kanssa kukaan alamaailmassa ei halunnut olla missään tekemisissä.

© Public Domain/IKEA & Shutterstock
Kevätpuutarha, Vincent van Gogh
© Public Domain/IKEA & Shutterstock

Alankomaissa sijaitsevan Singer Laren -museon ikkuna rikottiin kolme ja puoli vuotta sitten kello 3.15 aamuyöllä. Varas tunkeutui museoon ja tiesi tarkalleen, mikä oli hänen kohteensa – Vincent van Goghin maalaus Kevätpuutarha, joka oli luokiteltu noin kuuden miljoonan euron arvoiseksi.

Maailman johtaviin taide-etsiviin kuuluvan miehen avulla maalaus on kuitenkin nyt palautettu museoon kovin erikoisella tavalla.

Vuosien työ maalauksen takaisin saamiseksi palkittiin, kun taide-etsivä Arthur Brandin ovikello soi. Hän avasi oven, ja mies ojensi hänelle rypistyneen IKEA-kassin, jonka sisällä oli jotain kokonaan kuplamuoviin käärittynä. Brand riensi maalauksen kanssa asuntoonsa, poisti kuplamuovin varovasti ja huomasi, että kyseessä oli nimenomaan kuuluisa maalaus.

”Hän se on. Van Gogh on palannut", Brand sanoi itsekseen [The Guardianille] antamansa lausunnon mukaan (https://www.theguardian.com/artanddesign/2023/sep/12/indiana-jones-of-art-world-recovers-stolen-van-gogh-painting {"target":"_blank"}).

Taidemaailman ”Indiana Jones” sai maalauksen takaisin

Varas oli jo otettu kiinni ja tuomittu tästä ja toisesta varkaudesta jo kaksi vuotta ennen kuin maalaus tuotiin Brandin ovelle. Pitkäkyntinen oli kuitenkin jo myynyt teoksen alamaailman välikäsille, eikä kukaan tiennyt, minne se oli päätynyt.

Tapaus oli kuitenkin saanut niin paljon huomiota tiedotusvälineissä, että maalausta oli lähes mahdotonta myydä edes muille rikollisille.

"Kukaan ei halunnut olla sen kanssa missään tekemisissä, koska se ei ollut enää minkään arvoinen", Brand selitti.

Lopulta kävi ilmi, että maalaus oli päätynyt huumeparoni Peter Roy K:n käsiin. Hän oli ensin yrittänyt myydä sitä tuloksetta ja yritti sitten vaihtokauppaa hallituksen kanssa vastineeksi tuomion lieventämisestä huumeiden maahantuontia koskevassa jutussa.

Se ei kuitenkaan onnistunut, eikä maalausta lopulta kannattanut edes säilyttää.

"Herra Brand, voin antaa teille Van Goghin maalauksen, mutta en halua mitään ongelmia", kuului ensimmäinen Brandin saama sähköpostiviesti, joka oli ilmeisesti peräisin Peter Roy K:lta.

Rikollinen välttyi lisäpulmilta, mutta Brand huomasi, että varsinkin maalauksen kehys oli jonkin verran vaurioitunut sen vietettyä kolme vuotta rikollisten käsissä.

Arthur Brand

Arthur Brand on saanut lempinimen "taidemaailman Indiana Jones", ja hänet tunnetaan parhaiten Hitlerin hevosina tunnettujen pronssipatsaiden löytämisestä.

© Arthur Brand