Giunti Editore/Lattanzio Querena & Wiki Media Commons
Leonardo da Vinci ja hänen äitinsä

Löydetty asiakirja paljasti: Da Vincin äiti oli orja

Italialainen professori halusi kirjoittaa historiallisen romaanin mutta löysikin aiemmin tuntemattoman kirjeen Leonardo da Vincin isältä. Kirje paljasti yllättävän tiedon taiteilijan perhesuhteista.

Tutkijat ovat tähän saakka uskoneet, että Leonardo da Vincin vanhemmat olivat notaari Piero da Vinci ja Catarina-niminen maalaisnainen. Durhamin yliopiston professori Carlo Vecce kumoaa kuitenkin vakiintuneen käsityksen. Vecce kävi läpi Firenzen historiallisia arkistoja kirjoittaessaan historiallista romaania Il sorriso di Caterina - La madre di Leonardo (”Catarinan hymy - Leonardon äiti”).

Vecce on arvostettu da Vinci -tutkija, ja hän on aiemmin kirjoittanut suuresta renessanssitaiteilijasta useita faktateoksia. Tehdessään tutkimusta romaaniaan varten hän löysi muun muassa kirjeen, jolla Leonardon isä Piero myöntää vapauden tšerkessialaiselle Catarina-nimiselle orjattarelle kuusi kuukautta Leonardon syntymän jälkeen.

Tästä professorin Vecce päätteli, että ”Leonardon äiti oli tšerkessiorja, joka oli viety kotoaan Kaukasukselta myyty ja jälleenmyyty useita kertoja Konstantinopolissa ja Venetsiassa ennen kuin päätyi Firenzeen. Siellä hän tapasi notaari Piero da Vincin”.

Leonardo da Vincin lapsuudenkoti

Monet historioitsijat uskovat, että Leonardo da Vinci syntyi tässä talossa Anchianon kylässä Vincin seudulla Toscanassa.

© Roland Arhelger/Public Domain

Kaikki tutkijat eivät usko teoriaan

Carlo Veccen teoria on herättänyt kohua tutkijapiireissä, eivätkä kaikki allekirjoita hänen väitettään. Yksi epäilijöistä on professori Martin Kemp Oxfordin yliopistosta: ”Carlo Vecce on ansioitunut tutkija. On yllättävää, että hän on julkaissut löytämänsä asiakirjat fiktiivisessä muodossa”, Kemp toteaa ja jatkaa: ”Uskon yhä, että Leonardon äiti oli maalaisnainen.”

Kempin mukaan on kuitenkin periaatteessa mahdollista, että Leonardon äiti oli alun perin orja.