Uusi teoria: Michelangelo provosoi kirkkoa naisten sukupuolielimillä

Michelangelon maalaamat kahdeksan oinaanpäätä Sikstuksen kappelissa olivat naiseuden ylistystä. Näin väittää tutkijaryhmä, jonka mukaan oinaanpäät symboloivat todellisuudessa naisen sukuelimiä.

Sikstuksen kappeli

Löydätkö sinä Michelangelon kätketyt viestit?

© Wikimedia

Ne näyttävät täysin viattomilta: kahdeksan oinaanpäätä suuressa freskossa, jonka monitaituri Michelangelo maalasi Sikstuksen kappeliin.

Brasilialaisen Forbundsuniversitetet for Sundhedsvidenskabin tutkijoiden mukaan oinaanpäät symboloivatkin naisellisia sukupuolielimiä – kohtua, munasarjoja ja munjanjohtimia – ja ovat ylistystä naiselle ja provokaatiota miesten hallitsemaa katolista kirkkoa vastaan.

Tutkijoiden mukaan oinaanpää muistuttaa naisen sisäsynnyttimiä niin selvästi, että kyseessä ei voi olla sattuma.

© Web Gallery of Art/Shutterstock

Kosto kirkolle

Paavi Julius II palkkasi Michelangelon maalaamaan Sikstuksen kappelin kattofreskot vuonna 1508, mutta taiteilija joutui nopeasti ongelmiin paavin kanssa tämän kritisoidessa jatkuvasti hänen työtään.

Kostoksi taiteilija lisäsi maalaukseensa kätkettyjä viestejä, ja kun häneltä myöhemmin tilattiin fresko myös kappelin takaseinään, hän ärsytti kirkkoa freskon runsailla alastonkuvilla.

”Muiden renessanssitaiteilijoiden tapaan Michelangelo maalasi usein seksuaalisia viittauksia ja karkeita loukkauksia vallanpitäjiä kohtaan. Michelangelo piti naiseutta pyhänä, sillä naisilla on kyky luoda uutta elämää, kun taas kirkko piti naisia uhkana”, toteaa tutkija, tohtori Deivis de Campos Brasilian liittovaltion terveystieteiden yliopistosta.

Kätkettyjä viestejä

Michelangelo maalasi neljä vuotta freskoa, joka on yli 5 381 neliömetrin suuruinen ja jossa on yli 300 hahmoa Raamatun luomiskertomuksesta. Tutkijat ovat sittemmin alkaneet löytää naisellisuuden symboleja maalauksesta – viimeisimpänä siis oinaanpäät, jotka tutkijoiden mukaan saattavat symboloida naisen sukuelimiä.