Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sikstuksen kappeli

Löydätkö sinä Michelangelon kätketyt viestit?

© Wikimedia
Kulttuuri - Taide

Uusi teoria: Michelangelo provosoi kirkkoa naisten sukupuolielimillä

Michelangelon maalaamat kahdeksan oinaanpäätä Sikstuksen kappelissa olivat naiseuden ylistystä. Näin väittää tutkijaryhmä, jonka mukaan oinaanpäät symboloivat todellisuudessa naisen sukuelimiä.

Ne näyttävät täysin viattomilta: kahdeksan oinaanpäätä suuressa freskossa, jonka monitaituri Michelangelo maalasi Sikstuksen kappeliin.

Brasilialaisen Forbundsuniversitetet for Sundhedsvidenskabin tutkijoiden mukaan oinaanpäät symboloivatkin naisellisia sukupuolielimiä – kohtua, munasarjoja ja munjanjohtimia – ja ovat ylistystä naiselle ja provokaatiota miesten hallitsemaa katolista kirkkoa vastaan.

Tutkijoiden mukaan oinaanpää muistuttaa naisen sisäsynnyttimiä niin selvästi, että kyseessä ei voi olla sattuma.

© Web Gallery of Art/Shutterstock

Kosto kirkolle

Paavi Julius II palkkasi Michelangelon maalaamaan Sikstuksen kappelin kattofreskot vuonna 1508, mutta taiteilija joutui nopeasti ongelmiin paavin kanssa tämän kritisoidessa jatkuvasti hänen työtään.

Kostoksi taiteilija lisäsi maalaukseensa kätkettyjä viestejä, ja kun häneltä myöhemmin tilattiin fresko myös kappelin takaseinään, hän ärsytti kirkkoa freskon runsailla alastonkuvilla.

”Muiden renessanssitaiteilijoiden tapaan Michelangelo maalasi usein seksuaalisia viittauksia ja karkeita loukkauksia vallanpitäjiä kohtaan. Michelangelo piti naiseutta pyhänä, sillä naisilla on kyky luoda uutta elämää, kun taas kirkko piti naisia uhkana”, toteaa tutkija, tohtori Deivis de Campos Brasilian liittovaltion terveystieteiden yliopistosta.

Kätkettyjä viestejä

Michelangelo maalasi neljä vuotta freskoa, joka on yli 5 381 neliömetrin suuruinen ja jossa on yli 300 hahmoa Raamatun luomiskertomuksesta. Tutkijat ovat sittemmin alkaneet löytää naisellisuuden symboleja maalauksesta – viimeisimpänä siis oinaanpäät, jotka tutkijoiden mukaan saattavat symboloida naisen sukuelimiä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota