Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkijat paljastivat peitetyn kuvan edistyneen röntgenteknologian avulla.

© David Thurrowgood & National Gallery of Victoria/The Australian Synchrotron
Kulttuuri - Taide

Uusi tekniikka paljasti muotokuvan Degas’n maalauksen alta

Australialaistutkijat löysivät uuden tekniikan avulla ranskalaisen taidemaalarin Edgar Degas’n maalauksen alta toisen muotokuvan.

Ryhmä australialaisia tutkijoita on paljastanut edis­tyneen röntgentekniikan avulla ranskalaisen taidemaalarin Edgar Degas’n tunnetun Naisen muoto­kuva -teok­sen alta toisen, pii­loon maalatun muotokuvan.

Arvuuttelua jo vuodesta 1922

”Taidepiireissä on jo pitkään pohdittu, mitä kyseisen teoksen pinnan alla piilee”, kertoo australialaisen Queen ­Victoria Museum and Art Galleryn konservaattori David Thurrowgood, joka johti tutkimusprojektia.

Peitetyn muotokuvan värit alkoivat tulla näkyviin jo vuonna 1922, mutta vasta nyt tekniikan kehitys on mahdollistanut maalauksen perusteellisen tutkimisen.

Valokuvantarkka tulos

Naisen muotokuvaa skannattiin 33 ­tuntia menetelmällä, jossa maalauk­ses­sa käytettyjen maalien metalli­hiukkasia mitataan röntgenfluoresenssin avulla. Mittaus­tulosten avulla tutkijat pystyivät luomaan lähes valokuvantarkan kuvan ­piiloon maalatusta naisen muotokuvasta.

Tutkijat ovat tunnista­neet kuvan naisen Emma Dobignyksi, joka oli 1870-luvulla suosittu malli ranskalaisten taiteilijoiden keskuudessa.

Vasemmalla on näkyvissä oleva muotokuva. Uuden tekniikan avulla selvisi, että sen alla on oikealla oleva muotokuva.

Lue myös:

Taide

”Kirjallisuus ei sovi naisen elämään”

6 minuuttia
Taide

Onko Mona Lisan takana toinen nainen?

1 minuuttia
Taide

Huijarimaalari petkutti Göringiä

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota