Channel 4/Rob Parfitt

Tv-ohjelma aikoo tuhota Hitlerin maalauksen

Jos yleisö äänestää sen puolesta, uuden brittiläisen tv-ohjelman juontaja tuhoaa kiistanalaisten taiteilijoiden maalauksia ja veistoksia. Näin muun muassa Hitlerin ja Picasson teokset saattavat päätyä roviolle.

Onko oikein arvostaa taideteosta, vaikka sen tekijä olisi kiistelty ja vihattukin hahmo? Näin kysyy uusi brittiläinen tv-ohjelma.

Brittiläinen Channel 4 on ostanut muun muassa miljoonien ihmisten kuoleman aiheuttaneen Adolf Hitlerin maalauksen.

Ohjelmassa käsitellään myös naisia kaltoinkohdelleen Pablo Picasson sekä pedofiliasta tuomitun brittiläisen taiteilijan ja tv-julkkiksen Rolf Harrisin teoksia.

Channel 4:n ohjelmapäällikkö Ian Katz selventää:

”Jokaiselle taideteokselle on ohjelmassa myös puolustajia. He puolustavat – eivät Hitleriä itseään – vaan taideteosta argumentoimalla, että Hitlerin tekojen ei pitäisi vaikuttaa taideteoksen olemassaolon oikeutukseen.”

Loppujen lopuksi yleisö saa päättää, tuhoaako ohjelman juontaja Jimmy Carr maalauksen ohjelmassaan ”Jimmy Carr Destroys Art” eli ”Jimmy Carr tuhoaa taidetta”.

Hitler maalasi Wienin Karlskirchen 23-vuotiaana. Vielä ei tiedetä, minkä Hitlerin maalauksen Channel 4 on ostanut. Yli 50 Hitlerin maalausta on myyty huutokaupoissa vuosien varrella.

© Adolf Hitler

Professori: teokset pitää säilyttää

Ohjelmasarja on jo ennen esittämistään suututtanut muun muassa juutalaisjärjestöjä ja taiteenystäviä.

Taiteen professori, tohtori Sam Rose skotlantilaisesta St. Andrewsin yliopistosta muistuttaa teosten historiallisesta arvosta:

”Niin ikävää kuin se onkin, Hitlerin ja Gillin (pedofiilitaiteilija Eric Gill, toim.) teokset ovat nyt osa historiaa ja ne voivat tulevaisuudessa auttaa meitä ymmärtämään itseämme. Teokset kuuluvat arkistoon, jotta niitä voi tutkia”, Rose toteaa.