©arthénon

Tutkija selvitti van Goghin salaisuuden

Van Gogh maalasi teosta ”Puun juuria ja runkoja” vain muutama tunti ennen kuin ampui itseään. Hollantilaistutkija löysi paikan, missä taiteilija vietti viimeiset hetkensä maalauskankaan ääressä.

Vanha postikortti johti sen paikan jäljille, jossa Vincent van Gogh työsti viimeiseksi jäänyttä maalaustaan.

Mieleltään järkkynyt taiteilija oli puolitoista vuotta aiemmin leikannut irti toisen korvansa, ja 27. heinäkuuta 1890 hän maalasi teosta Boomwortels (Puun juuria ja runkoja), minkä jälkeen hän ampui itseään kuolettavasti.

Moni on sen jälkeen yrittänyt selvittää, missä van Gogh teoksensa maalasi ja että oliko maalaus jonkinlainen onnettoman neron jäähyväiskirje.

1900-luvun alussa Ranskassa myytiin idyllisiä maalaismaisemia kuvaavia postikortteja. Yhden postikortin kuva oli otettu Auverse-sur-Oisessa lähellä majataloa, jossa van Gogh asui.

Koronakriisi auttoi tutkimuksen alkuun

Van Gogh eli elämänsä viimeiset 70 päivää Auberge Ravoux -nimisessä majatalossa Auverse-sur-Oisessa, joka sijaitsee 30 kilometriä Pariisista pohjoiseen. Majatalossa toimii nykyään museo.

Kun museoita suljettiin koronakriisin vuoksi, Auvers-sur-Oisessa toimivan Van Gogh -instituutin tieteellisellä johtajalla Wouter van der Veenillä oli aikaa tutkia erästä vanhojen postikorttien kokoelmaa.

Silloin hän kiinnitti huomiota korttiin, jossa kuvattu paikka näytti samalta kuin Puun juuria ja runkoja -teoksessa:
”Yhtymäkohdat olivat silmiinpistäviä, ja kyseinen paikka on vain 150 metrin päässä van Goghin viimeisestä asuinpaikasta,” van der Veen kertoo.

Täällä van Gogh on ilmeisesti maalannut viimeisen kerran vain tunteja ennen kuin ampui itsensä.

Van der Veen lähetti postikortin Amsterdamin Van Gogh -museoon, jonka asiantuntijat olivat sitä mieltä, että yhtäläisyys oli ilmeinen.
Vincent van Gogh oli maalannut viimeisen maalauksensa käppyräisten juurten juurella.