Fars Media Corporation & Capt. Kenneth Stewart
Bamiyanin buddhat, Afghanistan.

Taleban myy lippuja tuhoamiinsa kulttuuriaarteisiin

Tuhottuaan ”epäjumalina” pitämänsä patsaat niin ilmatorjunta-aseilla kuin vasaroillakin Taleban yrittää nyt vahvistaa Afganistanin romahtanutta taloutta myymällä lippuja hävittämiinsä kulttuurikohteisiin.

Talebania ei tunneta varsinaisesti kulttuurihistorian vaalijana. Fundamentalistiliike nousi Aftanistanissa valtaan vuonna 1996, ja se tuhosi pian lukuisia muinaisia patsaita ja esineitä, jotka liikkeen mielestä edustivat epäjumalia ja joutivat täten tulla hävitetyiksi.

Nyt vuosikaudet maan kulttuuriperintöä murjonut Taleban myy pääsylippuja tuhoamilleen monumenteille kohentaakseen Afganistanin romahtanutta taloutta.

Washington Post -lehden mukaan Afganistan houkuttelee nyt turisteja kahdella jättimäisellä kivisellä buddhapatsaalla, jotka Taleban räjäytti vuonna 2001 osana maan ”puhdistamista ei-islamilaisesta taiteesta”.

Patsaiden sijaan alueella vierailevat matkailijat joutuvat tosin ihmettelemään vain niiden jäljiltä vuoreen jäänyttä koloa.

Buddhia yritettiin tuhota 1 300 vuotta

Keski-Afganistanissa Hazaradžatin alueella sijainneet Bamiyanin buddhat olivat aikoinaan buddhalaisen taiteen ja kulttuuriperinnön uljaita symboleita. Buddhalaisuuden toi maahan nykyisessä Intiassa sijainneen muinaisen Maurya-valtakunnan hallitsija Ašoka noin vuonna 250 eaa., ja Afganistanissa oli merkittävä buddhalaisväestö noin vuoteen 715 asti, jolloin islamilainen Abbasidikalifaatti kukisti paikalliset kapinalliset ja monet buddhalaiset joutuivat pakenemaan.

Seuraavat 1 300 vuotta 55 ja 38 metrin korkuiset Buddha-patsaat olivat piikkinä maan muslimihallitsijoiden lihassa, ja niitä yritettiin tuhota useaan kertaan.

Taleban onnistui lopulta vuonna 2001 hävittämään patsaat lopullisesti tulittamalla niitä kahden päivän ajan ilmatorjunta-aseilla ja tykeillä sekä asettamalla niihin räjähteitä.

Bamiyanin Buddhan kopio Sri Lankassa.

Sri Lankaan on rakennettu täysikokoinen kopio pienemmästä Bamiyanin buddhapatsaasta, jonka Taleban tuhosi ilmatorjunta-aseilla vuonna 2001.

© Shutterstock

Taleban rahastaa raunioilla

Muutama kuukausi buddhapatsaiden tuhoamisen jälkeen Yhdysvaltoja ravistelivat syyskuun 11. päivän terroriteot. Iskujen pääarkkitehti Osama Bin Laden piileskeli Afganistanissa, ja Yhdysvaltojen vetämä liittouma hyökkäsi maahan ja syöksi Talebanin vallasta.

Kun Yhdysvaltojen ja Naton joukot lopulta vetäytyivät Afganistanista vuonna 2021, talebanit nousivat pian takaisin valtaan. Nyt liike hallitsee maata, jonka talous supistui jo vuonna 2021 noin 20 prosenttia. Tilanteen korjaamiseksi kelpaavat epätoivoisetkin toimet, ja avuksi keksittiin kuuluisat buddhapatsaat, jotka olivat aiemmin suosittu turistikohde.

Vuodesta 2022 alkaen tuhoutunutta kulttuuriaarretta onkin päässyt katsomaan maksua vastaan. Washington Postin mukaan pääsymaksu on paikallisilta 58 senttiä ja ulkomaalaisilta 3,45 dollaria.

200 000 kävi katsomassa kuoppaa vuoressa

Talebanin turistikohteessa kerrotaan käyneen vuonna 2022 jo 200 000 matkailijaa, ja talebanhallinnon virkamiehen Saifurrahman Mohammadin mukaan Taleban näkee tuhotuissa muinaisaarteissa mahdollisuuksia merkittäviin matkailutuloihin.

Tuhottujen patsaiden läheisyyteen suunnitellaan muun muassa matkamuistotoria.

Vuodesta 2011 alkaen Unescon johtamat asiantuntijat ovat työskennelleet patsaiden rekonstruoimiseksi ja Afganistanin muun kulttuuriperinnön pelastamiseksi. Työ keskeytyi kuitenkin vuonna 2021 Talebanin noustua uudelleen valtaan.