Taidemaailman ”Indiana Jones” ­jäljittää korvaamattomia taideaarteita

Maailmankuulu taide-etsivä aiheutti brittiläiselle aatelisperheelle järkytyksen, kun hän löysi tuhat vuotta vanhoja varastettuja taideaarteita heidän puutarhastaan. Teokset vohkittiin espanjalaisesta kirkosta vuonna 2004.

Arthur Brand löysi kaksi kivistä reliefiä kahdeksan vuoden etsinnän jälkeen.

© Niklas Halle'n / Ritzau Scanpix

Alankomaalainen taide-etsivä Arthur Brand löysi kaksi keskiajan Espanjasta peräisin olevaa reliefiä brittiläisen aatelissuvun puutarhasta, jossa ne olivat puutarhakoristeina. Perheellä ei ollut aavistustakaan, että esineet olivat äärettömän arvokkaita, varastettuja espanjalaisia kulttuuriaarteita.

”He olivat niin noloja asian selvittyä, että he halusivat viskata reliefit jokeen ja unohtaa että niitä oli koskaan ollutkaan”, Brand kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Löytö ei ollut Brandin ensimmäinen: hän on jäljittänyt varastettuja taideaarteita niin menestyksekkäästi, että hän on saanut siitä hyvästä lisänimen ”taidemaailman Indiana Jones”.

Varkaat haaveilivat miljoonista

Keskiaikaiset reliefit varastettiin vuonna 2004. Varkaat veivät ne Pohjois-Espanjassa sijaitsevasta Santa Maria de Laran kirkosta nosturin avulla.

”Roistot ajattelivat toivorikkaina voivansa myydä teokset miljoonilla dollareilla, mutta he tajusivat nopeasti, että se oli mahdotonta. Niinpä saadakseen niistä edes jotakin he myivät reliefit puutarhakoristeina”, kertoi Brand, joka löysi teokset brittiperheen puutarhasta jäljitettyään niitä yli kahdeksan vuotta.

Reliefit ovat erittäin harvinaisia

Varastetut ja nyt löydetyt reliefit ovat harvoja visigoottien ajan Espanjasta (400–700 jaa.) säilyneitä kristillisaiheisia kuvia. Useimmat visigoottien kirkot tuhottiin arabivalloitusten jälkeen 700-luvulla.

Korvaamattomat reliefit on nyt toimitettu Espanjan suurlähetystöön Lontooseen.