Yuri A/Shutterstock & Hôtel des ventes de Montpellier
Gabon, naamio

Taidekauppiasta syytetään miljoonien huijaamisesta vanhuksilta

Taidekauppias lupasi pariskunnalle 150 euroa afrikkalaisesta naamiosta, joka oli vanha perintökalleus - ja sitten hän myi sen yli neljällä miljoonalla. Nyt pariskunta on haastanut hänet oikeuteen.

Ranska oli yksi maailman suurimmista siirtomaavalloista, jonka imperiumi ulottui Amerikasta Aasiaan. Menneisyyden jäänteitä voi paljastua mitä oudoimmissa paikoissa, kuten eteläranskalaisessa Nimesin kaupungissa asuvan iäkkään ranskalaispariskunnan hallusta.

Ranskalaiset siivosivat kotiaan ja löysivät vanhan afrikkalaisen naamion, jonka he olivat unohtaneet kokonaan.

Paikallinen taidekauppias arvioi naamion ja osti sen 150 eurolla. Muutamaa kuukautta myöhemmin pariskunta luki sanomalehdestä, että hän oli myynyt naamion edelleen 4,2 miljoonalla eurolla.

Se osoittautui ngil-sielunaamioksi, jota käytettiin 1800-luvulla nykyisessä Gabonissa asuvan fang-heimon rituaaleissa.

Naamiot olivat kiinteä osa häitä ja hautajaisseremonioita, ja ne edustivat usein esi-isien henkien tai yliluonnollisten olentojen ruumiillistumia. Heimokansa uskoi, että naamiot tarjosivat yhteyden henkimaailmaan ja varmistivat yhteisön suojelun ja hyvinvoinnin.

Nyt iäkäs pariskunta on haastanut taidekauppiaan oikeuteen petoksesta, ja oikeuden mukaan heillä oli sihen hyvät perusteet.

Hinta nousi peräti 28 000-kertaiseksi

Käynnissä olevan oikeudenkäynnin vuoksi osapuolten nimiä ei ole annettu lehdistölle. Tiedämme kuitenkin, että vanhukset ovat 81- ja 88-vuotiaita ja että he myivät naamion syyskuussa 2021 taidekauppiaalle, joka tunnetaan nimellä ”herra Z”.

Sen sijaan, että taidekauppias olisi pitänyt naamiota esillä liikkeessään, hän otti välittömästi yhteyttä kolmeen eri huutokauppataloon Ranskassa ja pyysi arviointia. Ensin hän otti yhteyttä Drouot Estimationiin ja Fauve Parisiin, jotka arvioivat naamion arvoksi vain 120 euroa ja 600 euroa.

Lopullisen arvion suoritti kuitenkin afrikkalaisiin esineisiin erikoistunut asiantuntija, joka määritteli naamion iän radiohiiliajoituksella ja tutki sen massaspektrometrisellä. Asiantuntija pystyi määrittämään, että naamio on peräisin 1800-luvulta, ja eräs etnologi arvioi jopa, että naamiota käytettiin todennäköisesti puhdistusrituaaleissa, joita ngil-yhteisö – fang-heimon salainen ryhmä – harjoitti.

Tämän analyysin perusteella herra Z myi naamion Montpellierissä sijaitsevan huutokauppahuoneen välityksellä 4,2 miljoonalla eurolla, mikä on 28 000 kertaa korkeampi ostohintaa suurempi summa.

Gabonilainen naamio

Kun naamio myytiin maaliskuussa 2022, gabonilaiset osoittivat mieltään, koska he eivät pitäneet myyntiä laillisena. He uskovat, että naamio on varastettu Afrikasta ja se pitäisi palauttaa.

© Hôtel des ventes de Montpellier

Taidekauppias väittää, ettei tiennyt mitään

Naamion toi alun perin Ranskaan avioparin miehen isoisä, joka oli Ranskan siirtomaaherra Afrikassa. Naamio on erittäin harvinainen Gabonin ulkopuolella, ja niitä on alle tusina kappaletta museoissa eri puolilla maailmaa.

Ranskalaispariskunta ei kuitenkaan tiennyt naamion valtavasta arvosta ja väittää, että taidekauppias johti heitä harhaan. Hän ei tiettävästi paljastanut epäilyjään esineen todellisesta arvosta ja salasi tietoja naamiosta.

"Vain henkilö, joka tuntee täydellisesti taidemarkkinat, voi myydä naamion huutokauppatalon kautta pyydettyään radiohiiliajoituksen ja saatuaan apua afrikkalaisten naamioiden asiantuntijalta", pariskunta väitti ranskalaisten oikeudenkäyntiasiakirjojen mukaan.

Puolustus ei kuitenkaan usko, että taidekauppiasta – joka ei ole varsinainen antiikkikauppias – voidaan pitää arvioinnin asiantuntijana. He väittävät, että hänellä on vain vähän kokemusta afrikkalaisesta taiteesta. Puolustuksen mukaan hän pyysi asiantuntija-arvioita huutokauppatalon suosituksesta, eikä siksi, että hän olisi uskonut esineen olevan arvokkaampi.

Oikeudenkäynti on vielä kesken, mutta Nimesin vetoomustuomioistuin päätti 28. kesäkuuta, että pariskunnan haasteella on vankat oikeudelliset perusteet. Niinpä se määräsi, että naamion myynnistä saadut tulot jäädytetään, kunnes asia on käsitelty loppuun.

Tämä on huono uutinen herra Z:lle, joka yritti alun perin välttää oikeusjutun tarjoamalla pariskunnalle 300 000 euron korvausta, mutta he hylkäsivät ehdotuksen.

Tapausta on käsitelty ranskalaisessa [Le Monde] -sanomalehdessä (https://www.lemonde.fr/argent/article/2023/10/02/masque-fang-quand-un-particulier-ignore-posseder-un-tresor-et-le-brade-a-un-brocanteur-pour-150-euros_6191935_1657007.html {"target":"_blank”}). Artikkelissa todetaan, että alkuperäiset omistajat saavat usein korvauksia tapauksissa, joissa taide-esineitä on myyty paljon alle niiden todellisen arvon – ellei kauppaa sitten peruta kokonaan.