Löydetyissä piirroksissa on muun muassa luonnoksia Caravaggion kuuluisaan teokseen Paavalin kääntyminen.

Sata uutta Caravaggion työtä

Kaksi taidehistorioitsijaa väittää löytäneensä noin sata kuuluisan italialaistaiteilija Caravaggion ennen tuntematonta teosta. Löytö on herättänyt melkoisesti kohua tutkijapiireissä.

torstai 25. lokakuuta 2012

Kaksi taidehistorioitsijaa, Maurizio Guerrieri ja Adriana Fedrigolli, väittävät uudessa kirjassaan löytäneensä jopa sata maailmankuulun italialaistaiteilija Caravaggion varhaista työtä. Luonnosten arvon uumoillaan taidepiireissä nousevan jopa 700 miljoonaan euroon, jos ne todetaan aidoiksi.

Tekikö Caravaggio luonnoksia?

Työt löytyivät Caravaggion milanolaisen oppimestarin työpajasta peräisin olevan noin 1 300 muun teoksen joukosta. Tutkijoiden aiempi käsitys on ollut, että Caravaggio ei koskaan tehnyt luonnoksia. Kirjan kirjoittaneiden taidehistorioitsijoiden mukaan heidän tutkimuksensa kuitenkin osoittavat, että Caravaggio laati luonnokset nuorena ollessaan Simone Peterzanon opissa.

”Olemme aina pitäneet mahdottomana ajatusta, ettei Caravaggiosta olisi jäänyt jälkeäkään työpajaan, joka kuului niin kuuluisalle miehelle kuin hänen oppimestarinsa”, toteaa Maurizio Guerrieri. Sadan teoksen joukossa on hänen mukaansa ainakin 83 hahmotelmaa kasvoista ja muista yksityiskohdista, joita on löydettävissä Caravaggion myöhemmistä merkkiteoksista.

Epäilyä ilmassa

Monet tutkijat suhtautuvat varauksella väitteeseen. He huomauttavat, että kyseisiä luonnoksia on tutkittu ennenkin eikä niitä ole pidetty Caravaggion töinä. The Independent -lehti kiteyttää epäiltyjen tutkijoiden kannan: ”Maailma tuomitkoon työmme.”

Ehkä sinua kiinnostaa...