Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar
Kalliopiirroksia Ruotsissa.

Sammalen alta paljastui kalliopiirroksia Ruotsissa

Ruotsista on löydetty paljon muinaisia kalliopiirroksia ja -kaiverroksia, mutta arkeologit tyrmistyivät silti, kun he tutkivat sammalen peittämää kalliota. Ainutlaatuiset kuvat oli nimittäin kaiverrettu vedessä.

Arkeologit löysivät hiljattain Bohuslänistä Länsi-Ruotsista useita tähän asti tuntemattomia muinaisia petroglyfejä eli kalliopiirroksia.

He olivat tutkimassa suurta kalliota, kun he huomasivat selvästi ihmisen tekemän kalliopiirroksen pilkottavan sammalen alta.

Nyt sammalen alta on paljastunut 15 metrin levyiseltä alueelta useita upeita kalliopiirroksia, jotka esittävät muun muassa 13:a venettä, seitsemää ihmistä, yhdeksää hevosta ja neljää hevoskärryä.

”Kuvat ovat hyvin kookkaita, esimerkiksi yksi vene on kahden metrin pituinen ja yksi ihminen yli metrin korkuinen”, kertoo arkeologi Andreas Toreld, joka oli mukana tekemässä jännittävää löytöä.

Kalliopiirroksia Ruotsissa.

Nyt löydetyt kalliopiirrokset on värjätty valkoisiksi, jotta ne erottuisivat paremmin.

© Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar

Muinainen taiteilija työskenteli veneessä

”Kuva-aiheet eivät ole ainutlaatuisia, mutta niiden sijainti lähes pystysuorassa seinämässä sen sijaan on”, Toreld toteaa. Kun kuvat kaiverrettiin 700–800-luvulla eaa., kallio oli osa pientä saarta ja kohosi suoraan vedestä.

Niinpä muinaiset taiteilijat joutuivat työskentelemään istuen tai seisoen veneessä luodessaan kuvia kaikkien ohi seilanneiden iloksi.

Nykyään kallio kohoaa 12 metriä vedenpinnan yläpuolella, mutta kuvien kaivertamisen aikoihin se oli juuri vesirajan yläpuolella. Vanha vesiraja on yhä nähtävissä, sillä levät ovat vuosien varrella värjänneet seinämän alaosan tummaksi.

Nämä kalliopiirrokset eivät suinkaan ole ensimmäisiä alueelta löydettyjä. Ne sijaitsevat melko lähellä samoihin aikoihin luotuja kuuluisia Tanumin kalliopiirroksia, ja voikin olla, että molemmat kalliopiirrokset ovat samojen taiteilijoiden kätten työtä.