Salvador Dalín ruumis kaivetaan haudasta isyystestiä varten

61-vuotias nainen väittää olevansa Dalín tytär. Madridin oikeus päätti, että taiteilijan ruumis kaivetaan ylös haudasta DNA-testiä varten.

Salvador Dalí joutuu isyystesteihin 28 vuotta kuolemansa jälkeen.

© Creative Commons/Allan Waren

Maailmankuulu surrealisti Salvador Dalí on ollut jo vuodesta 1989 haudattuna Koillis-Espanjaan Figueresin kaupunkiin. Nyt hänen ruumiinsa aiotaan nostaa ylös.

Tarot-korteista ennustava Pilar Abel -niminen nainen väittää olevansa taiteilijan tytär. Jotta väitteen todenpitävyys voitaisiin vahvistaa tai kumota, Madridin oikeus on määrännyt, että Dalí kaivetaan haudastaan. Asiasta kirjoitti muun muassa New York Times.

Äiti tapasi taiteilijan maalaiskylässä

Pilar Abelin äiti Antonia Martínez de Haro vietti useita kesiä Port Lligatin kylässä, jossa hän työskenteli lastenvahtina. Myös Dalí ja hänen venäläissyntyinen vaimonsa Gala asuivat kylässä.

Pilar Abelin mukaan hänen äidillään oli Dalín kanssa lyhyt suhde, jonka seurauksena hänen äitinsä tuli raskaaksi.

Abel otti vasta seitsemän vuotta sitten äitinsä kanssa puheeksi asian, jonka hän oli kuullut isoäidiltään 8-vuotiaana: Dalí oli hänen isänsä. Äiti myönsi asian.

Päätöksestä valitetaan

Pilar Abel teetti vuonna 2007 DNA-testin naamiosta, joka oli kuulunut Salvador Dalílle, mutta testin tulos ei vahvistanut isyyttä.

Abel nosti vuonna 2015 oikeusjutun Espanjan valtiota ja Dalín säätiötä vastaan, ja nyt oikeus on siis päättänyt, että asian selvittämiseksi tarvitaan biologista todistusaineistoa.

Dalí testamenttasi satojen miljoonien arvosta teoksiaan Espanjan valtiolle.

Dalín säätiö aikoo valittaa oikeuden päätöksestä.