metmuseum.com

Näyttely juhlistaa muinaisten patsaiden kirkkaita värejä

Yhdysvaltalaismuseo tarttui maalipensseliin ja antoi palaa. Antiikin ajan marmoripatsaat saivat takaisin kirkkaat värinsä, ja nyt ne kertovat muinaisesta värien riemusta.

Antiikin Roomaa ja Ateenaa eivät suinkaan koristaneet hillityn valkoiset marmoripatsaat, vaan veistokset hehkuivat sateenkaaren väreissä. Kun entisajan arkeologit kaivoivat patsaita esiin, he ehtivät nauttia värien riemusta vain hetkisen, ennen kuin happi tuhosi hauraan maalin.

Nyt New Yorkin Metropolitan Museum of Art esittelee kuuluisimpia patsaitaan, jotka on maalattu näyttämään sellaisilta kuin ne olivat yli 2 000 vuotta sitten. Monissa museoissa ympäri maailmaa on aiemmin ollut esillä värillisiä kopioita, mutta The Met on nähnyt paljon vaivaa luodakseen kopioistaan mahdollisimman autenttisia.

”Chroma: Ancient Sculpture in Color” -näyttely on tulosta arkeologien, taiteilijoiden ja kemistien vuoden mittaisesta yhteistyöstä. Ensin alkuperäisiä patsaita tutkittiin tarkoin UV-valolla ja herkillä mittauslaitteilla, jotta saatiin selville, mitä värejä niissä oli käytetty.

Sfinksit olivat antiikin Kreikassa suosittuja taruolentoja. The Metissä on vuosien ajan voinut ihailla väritöntä patsasta, mutta 500-luvulla eaa. Attikan niemimaalla se suorastaan hehkui värejä.

© metmuseum.com

Näyttely on avoinna maaliskuuhun asti

Patsaiden halkeamista ja kolhuista etsittiin pigmenttijälkiä, jotka voisivat paljastaa patsaiden kasvojen, silmien, hiusten ja vaatteiden värin. Joidenkin patsaiden kohdalla asiantuntijat saattoivat hyödyntää vanhoja piirustuksia niiden löytämisen ajalta ennen maalin irtoamista.

Sitten taiteilija maalasi patsaasta tarkan 3D-kopion – mikä oli vähintään yhtä työläs prosessi. Näyttely on avoinna 26. maaliskuuta 2023 asti.