Nasjonalmuseet
Maleriet Skribet blev belyst med infrarødt lys

Munch kirjoitti itse Huutoon

Vuonna 1904 huomattiin, että joku oli raapustanut tekstiä Huuto-teoksen ylänurkkaan. Norjalaistutkimuksen mukaan vandaali oli taiteilija itse.

Muuan näyttelyvieras huomasi vuonna 1904, että joku oli kirjoittanut norjalaisen Edvard Munchin mestariteoksen Huuto päälle. Maalauksen punaiseen taivaaseen oli lyijykynällä kirjoitettu suunnilleen ”Vain hullu on voinut maalata tämän”.

Ensin uskottiin, että tekstin oli kirjoittanut joku näyttelyvierailija, joka ei ollut liiemmin arvostanut näyttelyn merkittävimpää teosta. Sitten alkoi kiertää huhu, jonka mukaan Edvard Munch oli itse kommentoinut teostaan.

Munch maalasi Huudosta neljä versiota, kaksi öljymaalausta ja kaksi pastellityötä.

© Nasjonalmuseet

Käsiala paljasti Munchin

Tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan huhu pitää paikkansa. Huuto on Oslossa Norjan kansallismuseossa, ja koronasulun aikaan taidetutkijoilla oli mahdollisuus tutkia tarkemmin kirjoitusta, joka edelleen näkyy himmeänä taulussa. Tutkimuksessa käytettiin apuna uutta tekniikkaa.

”Ei ole epäilystäkään siitä, että kirjoitus on Munchin tekemä. Sekä minä että kollegani olemme tutkineet kirjoitusta tarkasti, ja infrapunakuvien avulla pystyimme vertaamaan tekstiä Munchin päiväkirjojen ja kirjeiden kirjoitukseen”, selittää kansallismuseon kuraattori Mai Britt Guleng.

Munch kirjoitti taulun yläreunaan kommentin, jonka tekijää on arvuuteltu vuosikymmeniä.

© Nasjonalmuseet

Munch pelkäsi hulluutta

Guleng uskoo Munchin kirjoituksen olleen ironinen kommentti, jolla hän vastasi itseensä kohdistuneisiin loukkaaviin väitteisiin. Kun Huuto esiteltiin Norjassa ensimmäistä kertaa vuonna 1895, se sai osakseen paljon kritiikkiä, ja joku arvostelija totesi, että Munch ei voinut olla aivan ”tervejärkinen”. Maalauksen teksti on kirjoitettu ilmeisesti samana vuonna.

Edvard Munch (1863–1944) pelkäsi koko elämänsä menettävänsä mielenterveytensä. Sekä hän että hänen sisarensa kärsivät masennuksesta.