CHRISTIE’S

Miljoonien arvoinen veistos myytiin puutarhakoristeeksi

Brittiläinen aviopari osti 20 vuotta sitten puutarhapatsaan. Pian he alkoivat epäillä, että veistos oli kadonnut mestariteos. Asiantuntijan arvio oli tyrmistyttävä.

Brittipariskunta teki vuonna 2002 elämänsä kaupat, kun he ostivat hieman tahriintuneen, nimettömän marmoriveistoksen Sussexissa huutokaupassa, jossa myytiin puutarhaesineitä ja -koristeita.

Pariskunta maksoi patsaasta noin 6 000 euroa, mutta kun he hieman puhdistivat sitä, he tajusivat sen olevan paljon arvokkaampi kuin mitä he olivat luulleet.

Lopulta he ottivat yhteyttä Christie’s-huutokauppakamariin, joka tutki veistoksen ja vahvisti, että se on pitkään kadoksissa ollut Antonio Canovan (1757–1822) mestariteos. Christie’s arvioi sen myyntihinnaksi 6–9,5 miljoonaa puntaa. Veistos huutokaupataan 7. heinäkuuta.

”Sureva Magdalena” Christie’sin katalogissa. Raamatun Maria Magdalena kuului Canovan suosikkiaiheisiin. Muun muassa Genovan Strada Nuova -museoissa ja Pietarin Eremitaašissa on hänen veistämänsä Magdaleena-patsaat.

© Christie’s

Napoleon palkkasi Canovan

”Surevaa Magdalenaa” esittävän veistoksen tilasi alun perin Britannian pääministeri, Liverpoolin jaarli Robert Jenkinson.

Antonio Canova oli 1800-luvun alussa yksi Euroopan kysytyimpiä uusklassisia kuvanveistäjiä, ja jopa itse Napoleon Bonaparte tilasi häneltä itseään kuvaavan patsaan. Canovan töitä on esillä arvostetuissa museoissa, kuten Pariisin Louvressa.

Liverpoolin perhe myi kaunokaisen vuonna 1852, minkä jälkeen se vaihtoi omistajaa monta kertaa. Vuoden 1920 jälkeen teoksen omistushistoriaa ei tunneta, sillä se myytiin osana suurempaa irtaimistokauppaa.

Nyt ”Sureva Magdalena” on siis jälleen löytynyt, ja taiteen keräilijät ympäri maailmaa voivat tehdä siitä ostotarjouksensa huutokaupassa.