Getty Images/Wikimedia
Salvator Mundi

Mikä on historian kallein taideteos?

Tuntematon ostaja maksoi vuonna 2017 huiman summan 500 vuotta vanhasta maalauksesta. Taideasiantuntijat eivät kuitenkaan ole yksimielisiä teoksen tekijästä.

Salvator Mundi on historian tiedetysti kallein taideteos – ja varmasti yksi kiistellyimmistä.

Taulu myytiin marraskuussa 2017 Christie’sin huutokaupassa New Yorkissa 450 miljoonalla dollarilla, mikä vastaa nykyään noin 460 miljoonaa euroa.

Ostajan henkilöllisyyttä ei kaupan teon jälkeen paljastettu, mutta vain muutama kuukausi myöhemmin yhdysvaltalaismediat kertoivat Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin hankkineen teoksen itselleen ilmeisesti välittäjän avulla.

Taulu maksoi satoja miljoonia

Leonardo da Vincin maalauksesta Salvator Mundi maksettiin 450 miljoonaa dollaria vuonna 2017 – ja se on siten historian kallein taideteos. Myös seuraavilla sijoilla on historian tunnetuimpien taiteilijoiden töitä.

Interchange
© Andrew Cho

Interchange

Taiteilija: Willem de Kooning
Myyntivuosi: 2015
Hinta: Noin 350 miljoonaa nykyeuroa
Ostaja: Kenneth C. Griffin, yhdysvaltalainen liikemies

Kortspillerne
© The Yorck Project

Kortinpelaajat

Taiteilija: Paul Cézanne
Myyntivuosi: 2011
Hinta: Noin 309 miljoonaa nykyeuroa
Ostaja: Qatarin valtio

Paul Gauguin
© Kunstmuseum Basel

Milloin menet naimisiin?

Taiteilija: Paul Gauguin
Myyntivuosi: 2014
Hinta: Noin 240 miljoonaa nykyeuroa
Ostaja: Qatarin valtio

Poliittisten analyytikkojen mukaan taidekaupan tarkoitus oli ehkä yrittää asemoida Saudi-Arabia taidemaaksi ja edistää maan poliittisia intressejä.

Saudi-Arabia haluaa pitää yllä hyviä suhteita naapurimaahansa Arabiemiirikuntiin, ja vuonna 2017 huhuttiin, että Salvator Mundi asetettaisiin esille Arabiemiirikuntien pääkaupungin Abu Dhabin uuteen Louvren taidemuseoon.

Niin ei kuitenkaan tapahtunut, eikä Salvator Mundin nykyistä olinpaikkaa tiedetä varmuudella.

Salvator Mundin alkuperästä kiistellään

Salvator Mundia pidetään itsensä mestari Leonardo da Vincin teoksena vuoden 1500 tienoilta, ja teoksen luultiin tuhoutuneen, kunnes se jälleen löydettiin vuonna 2005.

Aluksi maalauksen uskottiin olevan Leonardon alkuperäisen Salvator Mundi -maalauksen kopio, jonka tekijä oli joku mestarin oppilaista.

Kun teosta restauroitiin vuonna 2006, paljastui, että siinä oli käytetty nimenomaan Leonardolle tyypillisiä tekniikoita, minkä jälkeen sitä on yleisesti pidetty Leonardon alkuperäisenä työnä.

Salvator Mundi

Onko historian kallein taideteos Salvator Mundi Leonardo da Vincin maalaama? Taidehistorioitsijat kiistelevät asiasta.

© Getty Images/Wikimedia

Salvator Mundi jakaa kuitenkin edelleen mielipiteitä, sillä moni kansainvälinen taideasiantuntija epäilee yhä maalauksen aitoutta.

Yhdysvaltalaisen taidehistorioitsijan Robert B. Simonin mukaan Leonardon oppilaat ja seuraajat tekivät alkuperäisestä Salvator Mundista yli 30 kopiota.