Mikä Medusan lautta oli?

Perustuuko Louvressa oleva teos Medusan lautta johonkin historialliseen tapahtumaan?

Haaksirikkoutuneiden kohtalo oli innoituksena yhdelle Louvren taidemuseon aarteista.

Ranskalainen Théodore Gericault maalasi mestariteoksensa todellisen haaksirikon innoittamana. Vuonna 1816 fregatti Méduse ajoi karille Atlantilla 60 merimailia Länsi-Afrikan rannikolta.

250 miehistön jäsentä pääsi pelastusveneisiin, mutta 147 joutui pelastusveneen hinaamalle puulautalle. Lautta hidasti muiden menoa, joten kapteeni päätti katkaista hinausköydet ja jätti lautan matkustajineen ajelehtimaan.

Lautalla syntyi pian riitaa vähäisistä muonavaroista. Jo ensimmäisenä yönä 20 miestä tapettiin tai teki itsemurhan heittäytymällä mereen. Kovassa aallokossa vain lautan keskellä olleet pysyivät kyydissä. Neljän päivän kuluttua lautalla oli enää 67 miestä. Nälkä ja epätoivo ajoi osan syömään tovereitaan. Kuolleet syötiin, ja vahvimmat heittivät heikommat toverinsa säälimättä mereen.

  1. päivänä ranskalainen priki Argos havaitsi lautan. Tuolloin miehistä oli elossa enää 15, ja heistäkin viisi kuoli seuraavina päivinä. Kapteenia ja muuta miehistöä kuljettaneet veneet pääsivät rantaan Ranskan siirtomaassa Senegalissa.

Ranskassa 27-vuotias Gericault alkoi pian ikuistaa tapahtumaa kankaalle. Tuloksena oli mestariteos, joka toi nuorelle taiteilijalle mainetta ja kunniaa.