Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Haaksirikkoutuneiden kohtalo oli innoituksena yhdelle Louvren taidemuseon aarteista.

Kulttuuri - Taide

Mikä Medusan lautta oli?

Perustuuko Louvressa oleva teos Medusan lautta johonkin historialliseen tapahtumaan?

Ranskalainen Théodore Gericault maalasi mestariteoksensa todellisen haaksirikon innoittamana. Vuonna 1816 fregatti Méduse ajoi karille Atlantilla 60 merimailia Länsi-Afrikan rannikolta.

250 miehistön jäsentä pääsi pelastusveneisiin, mutta 147 joutui pelastusveneen hinaamalle puulautalle. Lautta hidasti muiden menoa, joten kapteeni päätti katkaista hinausköydet ja jätti lautan matkustajineen ajelehtimaan.

Lautalla syntyi pian riitaa vähäisistä muonavaroista. Jo ensimmäisenä yönä 20 miestä tapettiin tai teki itsemurhan heittäytymällä mereen. Kovassa aallokossa vain lautan keskellä olleet pysyivät kyydissä. Neljän päivän kuluttua lautalla oli enää 67 miestä. Nälkä ja epätoivo ajoi osan syömään tovereitaan. Kuolleet syötiin, ja vahvimmat heittivät heikommat toverinsa säälimättä mereen.

  1. päivänä ranskalainen priki Argos havaitsi lautan. Tuolloin miehistä oli elossa enää 15, ja heistäkin viisi kuoli seuraavina päivinä. Kapteenia ja muuta miehistöä kuljettaneet veneet pääsivät rantaan Ranskan siirtomaassa Senegalissa.

Ranskassa 27-vuotias Gericault alkoi pian ikuistaa tapahtumaa kankaalle. Tuloksena oli mestariteos, joka toi nuorelle taiteilijalle mainetta ja kunniaa.

Lue myös:

Taide

Paniikki Pariisissa: Italialainen patriootti varasti Mona Lisan

17 minuuttia
Taide

”Kirjallisuus ei sovi naisen elämään”

6 minuuttia
Taide

Lista: 5 historiaan jäänyttä taidevarkautta

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota