Michelangelon salaiset taideteokset löytyivät hiilikellarin seinältä

Petettyään vaikutusvaltaisen Medici-suvun taiteilija Michelangelo joutui pakenemaan maan alle. Nyt voit vierailla hiilikellarissa, jossa hän asiantuntijoiden mukaan istui ja piirsi seiniin kahden kuukauden ajan.

Michelangelo Firenze

Pieni kellarihuone sijaitsee Medici-kappelien alla Firenzessä.

© Francesco Fantani/Ritzau Scanpix

Paolo Dal Poggettosta oli vuonna 1975 juuri tullut Firenzen Medici-kappelien kuraattori. Hän tutki kappelien syviä käytäviä etsiessään uutta uloskäyntiä vierailijoille, kun hän kollegoidensa kanssa löysi vaatekaapin alle kätketyn luukun.

Luukun alla kiviportaat johtivat pitkänomaiseen huoneeseen, joka ensi silmäyksellä näytti hiilivarastolta.

Seinät olivat kuitenkin kipsin peitossa, ja koska Dal Poggetto sijaitsi Firenzessä eli monien [renessanssin] suurimpien taiteilijoiden kotikaupungissa (https://historianet.fi/kulttuuri/renessanssin-aikajana-kun-jarki-otti-vallan {"target":"_blank"}), kuraattori ei ottanut riskejä.

Asiantuntijaryhmä poisti kipsin huolellisesti skalpelleilla. Se olikin onnekasta. Sillä kun pinnoite saatiin pois, esiin tuli kymmeniä piirroksia. Eikä siinä ollut kaikki: piirrokset näyttivät epäilyttävän paljon Michelangelon omaperäiseltä tyyliltä.

Nyt 48 vuotta myöhemmin kaunis kammio ja uskomaton tarina paljastettiin ensimmäistä kertaa yleisölle.

Michelangelo joutui piileskelemään

Michelangelo piirtämässä hiilikellarin seiniin kuulostaa ehkä epätodennäköiseltä, mutta sitä ei ole keksitty tyhjästä.

Vuonna 1527 kansannousu lähetti Medici-hallitsijat maanpakoon Firenzen kaupunkivaltiosta, joka sen sijaan yritti toimia tasavaltana. Vaikka Medicit olivat aiemmin tukeneet Michelangelon työtä, taidemaalari petti ruhtinasperheen ja liittoutui muiden firenzeläisten kanssa heidän hallintoaan vastaan.

Kapina johti Firenzen 11 kuukautta kestäneeseen piiritykseen, jolloin Michelangelo auttoi puolustuksessa. Vuonna 1530 kaupunki kuitenkin kaatui jälleen Medicien käsiin, ja Michelangelo joutui pakenemaan maan alle. Paavi Klemens 7 – jonka sukunimi oli alun perin Medici – oli langettanut taiteilijalle kuolemantuomion.

Michelangelo

Vaikka Michelangelo (1475–1564) joutui painumaan maan alle, ei kestänyt kauaa ennen kuin hän työskenteli jälleen Medici-paaville.

© Metropolitan Museum of Art

Kuraattori Poggetto päätteli ensimmäisenä, että Michelangelo piileskeli Medici-kappelien hiilikellarissa vuonna 1530 odottamassa, että Medicien kiivain viha laantuisi.

"Totta kai Michelangelo pelkäsi", kertoi Monica Bietti, Medici-kappelien johtaja vuonna 2017 [National Geographic] -lehdelle (https://www.nationalgeographic.com/premium/article/michelangelo-secret-room-medici-chapels-pictures {"target":"_blank"}).

"Hän oli nero. Mitä hän saattoi tehdä siellä? Vain piirtää", Bietti totesi.

Noin kahden kuukauden kuluttua kuolemantuomio kuitenkin kumottiin. Michelangelo pääsi ryömimään ulos piilostaan ja jatkamaan työskentelyä maanpinnan yläpuolella.

Sitä, että juuri Michelangelo teki hiilikellarissa olevat kauniit piirrokset, puoltaa se, että monet niistä esittävät hänen omia mestariteoksiaan – esimerkiksi osia Daavidin patsaasta (valmistui vuonna 1504) ja Sikstuksen kappelin hahmoja (luonnosteltu vuonna 1512). Bietti uskoo, että hän saattoi käyttää maan alla viettämänsä ajan pohtiakseen omaa elämäänsä.

Katso kuvamateriaalia kauniista kellarista:

Video

Pidä kiirettä, jos haluat liput

Kaikki eivät kuitenkaan usko, että seinäpiirrokset kuuluvat suurelle taiteilijalle - varsinkin siksi, että osa niistä on taiteellisesti selvästi heikompaa laatua.

Michelangelo-asiantuntija William Wallace Washingtonin yliopistosta esimerkiksi uskoo, että huonetta on saatettu käyttää Michelangelon ja hänen oppipoikiensa taukotilana, kun he työskentelivät Medici-kappelien parissa 1520-luvulla. Oppipojat saivat mennä kellariin ja harjoitella maalaamista mestarin tavoin, kun heillä oli vapaahetkiä.

Wallance kuitenkin myönsi, että useat piirustuksista saattavat olla Michelangelon itsensä tekemiä, mutta on lähes mahdotonta tietää tarkalleen, mitkä niistä.

"Olivatpa kaikki piirrokset Michelangelon tekemiä tai eivät, kyseessä on yksi tärkeimmistä 1500-luvun seinätaiteen esimerkeistä", Bargellon museoiden johtaja Paola D'Agostino sanoi Italian yleisradioyhtiö RAI:lle.

Tila on epäilemättä ainutlaatuinen ja uskomattoman kaunis suuren remontin jälkeen.

Yleisön pääsyä kellariin on kuitenkin rajoitettu. Huone on vain kymmenen metriä pitkä ja kolme metriä leveä, joten suoraan seinälle hiilellä tehtyjen piirustusten suojelemiseksi sinne päästetään viikoittain vain sata ihmistä neljän hengen ryhmissä.

Pidä siis kiirettä, jos haluat liput. Avajaiset ovat toistaiseksi vain kokeilu, joka jatkuu ensi vuoden maaliskuuhun asti.