Michelangelo uhrasi kätensä taiteelle

Uusien tutkimusten mukaan renessanssinero kärsi voimakkaista kivuista elämänsä viimeiset vuodet.

Michelangelo

Maalaus paljasti mestarin kivuliaan sairauden.

© Getty Images & spl/Scanpix & Shutterstock

Michelangelo, yksi historian suurimmista taiteilijoista, työsti veistoksiaan vielä muutamaa päivää ennen kuolemaansa 88-vuotiaana, vaikka hän kärsi pahasta käsien nivelrikosta.

Kansainvälinen tutkijaryhmä tutki kolmea Michelangelon muotokuvaa sekä taiteilijan elämäkertoja ja henkilökohtaisia kirjeitä. Michelangelo kertoi kirjeessä veljenpojalleen kärsivänsä kihdistä. Tutkijoiden mukaan muotokuvissa ei ole kuitenkaan viitteitä kihdistä.

Taide aiheutti nivelrikon

Sen sijaan kaikissa kolmessa muotokuvassa taiteilijan vasemmassa kädessä on havaittavissa tyypillisiä merkkejä nivelrikosta. Nivelrikkoteoriaa tukee se, että Michelangelo ei vanhemmiten enää kyennyt kirjoittamaan käsikipujen vuoksi.

Vuosikausien työskentely taltan ja vasaran kanssa on tutkijoiden mukaan ilmeisesti vahingoittanut Michelangelon käsiä ja myötävaikuttanut nivelrikon syntyyn.

Tällaisia vaivoja Michelangelon käsissä oli

TURVOTUS

Peukalon juuri ja etusormen nivelet ovat turvonneet, mikä on tyypillinen nivelrikon oire.

JÄYKKÄ PEUKALO

Michelangelo ei pystynyt kirjoittamaan vanhoilla päivillään, todennäköisesti nivelrikon jäykistämän peukalon vuoksi.

KYHMYT

Nivelrikko aiheuttaa kyhmyjä niveliin. Niitä näkyy mm. Michelangelon etusormessa.

RUSTON TUHOUTUMINEN

Terveessä nivelessä luiden päässä on rustoa, joka vähentää luiden välistä kitkaa. Nivelrikossa rusto rappeutuu ja häviää ja luiden päät kuluvat.

3 nopeaa kysymystä Davide Lazzerille

Esteettisen kirurgian asiantuntija, Firenzen yliopisto

Miksi päätitte ryhtyä tutkimaan Michelangelon käsiä?

Näin museokäynnillä Michelangelon muotokuvan, jossa hänen kätensä on kuvattu vääristyneeksi. Kerroin havainnostani historiallisen lääketieteen asiantuntijoille ja aloin tutkia muita Michelangelon muotokuvia.

Miten aiotte vahvistaa teorianne?

Toivon tutkimukseni kiinnostavan viranomaisia niin paljon, että saan luvan kaivaa Michelangelon ruumiin haudastaan Firenzessä.

Oliko nivelrikko yleistä renessanssiaikana?

Jatkuva taltalla naputtelu voi edistää nivelrikon syntymistä, joten se on kuvanveistäjien ammattitauti. Siksi oletan, että myös monet renessanssiajan kuvanveistäjät sairastivat nivelrikkoa, vaikka harva heistä eli yhtä vanhaksi kuin Michelangelo ja harvalla sairaus kehittyi yhtä invalidisoivaksi kuin hänellä.