EPA

Marilyn Monroe -teos myytiin ennätyshintaan

Unohda Picasso, Dalí ja Munch. Andy Warhol päihitti heidät kaikki Christie’sin huutokaupassa.

Andy Warholin (1928-1987) Marilyn Monroe -kasvokuvia on harvoin tarjolla. Kiinnostus oli siksi suurta, kun teos nimeltä Shot Sage Blue Marilyn tuli myyntiin New Yorkin Christie’s -huutokauppakamarissa.

Huutokauppa oli ohi alle neljässä minuutissa, ja kauppahinta nousi huimaan 195 miljoonan dollariin eli noin 185 miljoonaan euroon. Näin Andy Warholin ikonisesta työstä tuli kallein 1900-luvun taideteos.

Warhol jätti jopa Pablo Picasson taaksensa. Picasson Algerin naiset teoksesta vuodelta 1955 maksettiin seitsemän vuotta sitten 180 miljoonaa dollaria.

Marilyn Monroe -kasvokuvasta maksettu hinta on myös suurin, mitä yhdysvaltalaisen taiteilijan teoksesta on koskaan maksettu huutokaupassa.

Monet Andy Warholin teokset käsittelivät amerikkalaisen kulttuurin symboleita. Hänen aiheitaan olivat muun muassa dollarin seteli, säilyketölkit, filmitähdet ja poliitikot.

© Public domain

Ampumavälikohtaus

Ennätyshintaan oli monta syytä, kuten se, että teos esittää kuuluisaa elokuvadiivaa Marilyn Monroeta (1926–1962) ja että Andy Warhol on taas suurta huutoa Yhdysvalloissa. Mutta myös vandalismilla oli osansa.

Teos on osa eri värisistä maalauksista koostuvaa sarjaa, jonka pohjana on lehdistökuva Marilyn Monroesta elokuvassa Niagara.

Vuonna 1964 performanssitaiteilija Dorothy Podber oli Warholin ateljeessa, jossa sarjan neljä Monroe-teosta nojasivat seinää vasten. Podber kysyi, saisiko hän ”ampua” kuvia. Enlannin kielen sana ”shoot” voi tarkoittaa myös valokuvaamista, joten Warhol vastasi myöntävästi.

Podber veti esiin pistoolin ja ampui aseellaan teoksiin.