Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luolamaalaukset syntyivät hapenpuutteessa

Israelilaistutkijoiden mukaan hapenpuute luolissa sai kivikauden taiteilijat transsinomaiseen tilaan, jonka seurauksena syntyi vaikuttavia luolamaalauksia.

Museo de Altamira y D. Rodríguez

Miksi monet kivikauden luolamaalaukset tehtiin ahtaisiin ja vaikeapääsyisiin luoliin? Tel Avivin tutkijoilla on siitä yllättävä teoria.

Aiemmin asiantuntijat ovat päätelleet, että kivikauden ihmiset ovat uskoneet pääsevänsä mahdollisimman syvällä luolastossa lähemmäksi henkiä tai ”tuonpuoleista”, toista maailmaa. Siksi metsästäjät ovat maalanneet juuri sinne esimerkiksi biisonien, hirvieläinten ja hevosten kuvia ehkä toivoen sen lisäävän metsästysonneaan.

17 000 vuotta sitten tämän katon Lascaux’n luolassa Ranskassa koristellut taiteilija on saattanut kärsiä hapenpuutteesta.

© Francesco Bandarin

Hypoksia avitti taiteilijoita

Israelilaistutkijat päättivät selvittää, mitä tapahtuu hengitysilmalle ahtaissa luolissa, kun niissä oleskelee yksi tai useampi ihminen soihtujen valossa.

Ilman happipitoisuus laski rajusti, ja viidentoista minuutin päästä se oli luolan pohjalla enää 15 prosenttia normaalin 21 prosentin sijaan. Kolmen metrin korkeudella, jossa moni luolamaalaus on, happea oli vain 11 prosenttia, mikä vastaa olosuhteita 4 700 metriä korkealla vuorella.

Vähähappisuus johtaa hypoksiaksi kutsuttuun tilaan, joka voi aiheuttaa muun muassa päänsärkyä ja hengenahdistusta. Se kuitenkin myös lisää dopamiini-välittäjäaineen tuotantoa, mikä aiheuttaa mielihyvän tunnetta.

Euforisessa tilassa kivikauden luolamaalarit pääsivät ikään kuin toiseen tietoisuuden tilaan – ja siinä tilassa he loivat taideteoksiaan, israelilaistutkijat päättelivät.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota