Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Niin sanotut monumenttimiehet löysivät toisen maailmansodan aikana tuhansia taideaarteita, joita natsit olivat ryöstelleet Euroopassa.

© The National Archives
Kulttuuri - Taide

Kuuluisa toisen maailmansodan yksikkö herätetään henkiin

15 sotilasta pelastaa arvokkaita taideaarteita Lähi-idän sotien ja tuhon keskeltä. Yksikön esikuva ovat toisen maailmansodan aikaiset niin sanotut monumenttimiehet.

Brittiarmeija värvää asiantuntijoita erikoisyksikköön, jonka tehtävä on suojella sota-alueiden kulttuuriperintöä. Esikuvana ovat legendaariset niin sanotut ”The Monuments Men” eli ”monumenttimiehet”, jotka pelastivat taideaarteita natsien käsistä. Joukkoon kuului noin 350 miestä ja naista 13 maasta.

Sota-alueille lähetetään arkeologeja

Uusi brittiyksikkö tulee toimimaan erityisesti Lähi-idässä, jossa Isis on jo tuhonnut lukuisia vanhoja taideteoksia ja rakennuksia etenkin Syyriassa ja Irakissa. Asiantuntijoiden joukossa on jo arabiaa puhuva arkeologi ja meriarkeologi, ja mukaan etsitään myös esimerkiksi taiderikosten tutkimuksen ja insinööritieteiden asiantuntijoita.

Myös lännen sotajoukoilta odotetaan huolellisuutta

Yksikkö tulee koostumaan 15 henkilöstä, jotka värvätään armeijasta, merivoimista ja ilmavoimista, sillä heidän tulee osata toimia sotatoimialueilla. Yksikkö toimii yhteistyössä länsimaisten sotajoukkojen kanssa ja muun muassa tarkkailee, missä taide ja arkeologiset kaivaukset ovat vaarassa sotatoimien vuoksi.

”Tarkoitus on tunnistaa erityiset paikat, jotta emme pommita niitä tai aja panssarivaunuja niiden ylitse”, kertoo everstiluutnantti Tim Purbrick, entinen panssarivaunukomentaja, joka johtaa 15 hengen joukkoa.

Lue myös:

Taide

Asiantuntija: Ruotsalaismuseo on ostanut väärennettyä taidetta

2 minuuttia
Taide

Tutkija selvitti van Goghin salaisuuden

2 minuuttia
Taide

Taideväärennöksiä miljardeilla

20 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota