Kuuluisa toisen maailmansodan yksikkö herätetään henkiin

15 sotilasta pelastaa arvokkaita taideaarteita Lähi-idän sotien ja tuhon keskeltä. Yksikön esikuva ovat toisen maailmansodan aikaiset niin sanotut monumenttimiehet.

Niin sanotut monumenttimiehet löysivät toisen maailmansodan aikana tuhansia taideaarteita, joita natsit olivat ryöstelleet Euroopassa.

© The National Archives

Brittiarmeija värvää asiantuntijoita erikoisyksikköön, jonka tehtävä on suojella sota-alueiden kulttuuriperintöä. Esikuvana ovat legendaariset niin sanotut ”The Monuments Men” eli ”monumenttimiehet”, jotka pelastivat taideaarteita natsien käsistä. Joukkoon kuului noin 350 miestä ja naista 13 maasta.

Sota-alueille lähetetään arkeologeja

Uusi brittiyksikkö tulee toimimaan erityisesti Lähi-idässä, jossa Isis on jo tuhonnut lukuisia vanhoja taideteoksia ja rakennuksia etenkin Syyriassa ja Irakissa. Asiantuntijoiden joukossa on jo arabiaa puhuva arkeologi ja meriarkeologi, ja mukaan etsitään myös esimerkiksi taiderikosten tutkimuksen ja insinööritieteiden asiantuntijoita.

Myös lännen sotajoukoilta odotetaan huolellisuutta

Yksikkö tulee koostumaan 15 henkilöstä, jotka värvätään armeijasta, merivoimista ja ilmavoimista, sillä heidän tulee osata toimia sotatoimialueilla. Yksikkö toimii yhteistyössä länsimaisten sotajoukkojen kanssa ja muun muassa tarkkailee, missä taide ja arkeologiset kaivaukset ovat vaarassa sotatoimien vuoksi.

”Tarkoitus on tunnistaa erityiset paikat, jotta emme pommita niitä tai aja panssarivaunuja niiden ylitse”, kertoo everstiluutnantti Tim Purbrick, entinen panssarivaunukomentaja, joka johtaa 15 hengen joukkoa.