Shutterstock

Ketä Mona Lisa esittää?

Arvoituksellinen hymy tunnetaan ympäri maailmaa – mutta kuvassa oleva nainen ei koskaan nähnyt omaa muotokuvaansa valmiina.

Leonardo da Vincin kuuluisa taulu Mona Lisa esittää Lisa del Giocondoa (1479–1542), jonka mies, varakas villa- ja silkkikauppias Francesco del Giocondo, tilasi taulun lahjaksi vaimolleen.

Historioitsijat eivät tiedä Lisa del Giocondosta ja hänen elämästään juuri muuta kuin että hän syntyi taloudellisesti ahtaalla olevaan aatelisperheeseen Firenzessä Italiassa, meni naimisiin jo 15-vuotiaana ja sai viisi lasta.

Oletettavasti hän eli varsin tavallista ja mukavaa tuon ajan italialaisen aatelin elämää – ja hänestä tilattiin maalaus vuonna 1503. Tuolloin taloudellisissa vaikeuksissa ollut Leonardo da Vinci otti työn vastaan mutta sai myöhemmin samana vuonna tilauksen Firenzen raatihuoneen seinämaalauksesta, ja niin Mona Lisa jäi syrjään.

Mona Lisa läheltä:

Kulmakarvat ovat kadonneet. Vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan taulussa on kyllä ollut aikoinaan kulmakarvat, mutta ne on ehkä maalattu yli tai ne ovat kadonneet restauroinnissa.

LOUVRE MUSEUM

Mona Lisan hymy on luotu maalaustekniikalla nimeltä sfumato, jolla eriväriset pinnat saadaan sekoittumaan toisiinsa pehmeästi. Tuloksena on hieman epätarkka kuva, joka on avoin erilaisille tulkinnoille, koska katsetta on vaikea kohdistaa mihinkään tiettyyn pisteeseen.

LOUVRE MUSEUM

Tausta esittää ilmeisesti maisemaa Montefeltron alueelta Italiasta. Taidehistorioitsija Yukio Yashiro väittää taustan saaneen vaikutteita kiinalaisista tauluista, mutta teorialla ei ole laajaa kannatusta.

LOUVRE MUSEUM

Ranskan laki kieltää Mona Lisan myymisen, mutta vuonna 1962 sen arvoksi arvioitiin noin 580 miljoonaa nykyeuroa.

LOUVRE MUSEUM

Da Vinci jatkoi Mona Lisaa silloin tällöin ajan mittaan, ja on epävarmaa, milloin se lopulta valmistui.

Sen sijaan varmaa on se, ettei da Vinci koskaan toimittanut sitä del Giocondon perheelle eikä myöskään saanut siitä palkkiota, vaan hän otti maalauksen mukaansa muuttaessaan myöhemmin Ranskaan.

Historian saatossa ainakin kymmentä naista on pidetty Mona Lisan mallina, mutta vuonna 2005 saksalaisen Heidelbergin yliopiston tutkijat totesivat mallina olleen Lisa del Giocondon.

Siitä todisti eräästä kirjasta löytynyt vuodelta 1503 oleva merkintä, jossa firenzeläinen virkamies vahvisti da Vincin maalaavan parhaillaan Lisa del Giocondon muotokuvaa.