Biblioteca Vallicelliana Roma

Keskiajan kirjassa oli ennen tuntematon kuva Michelangelosta

Teorian mukaan harvinainen piirros on tuntemattoman taiteilijan mestariteoksen marginaaliin piirtämä kuva esikuvastaan.

Tämä on kuin kohtaus Dan Brownin romaanista. Kirjailija ja kirjallisuuden tutkija James Hall uskoo löytäneensä aiemmin tuntemattoman piirroksen Michelangelosta (1475–1564) – maailmankuulusta italialaistaiteilijasta, joka muun muassa maalasi Vatikaanin Sikstiiniläiskappelin freskot.

Piirros löytyi Danten Jumalainen näytelmä -teoksen 1400-luvulla ilmestyneestä laitoksesta.

Hall näki piirroksen ensimmäisen kerran kirjasta pidetyllä luennolla, eikä se jättänyt häntä rauhaan.

”Muutaman kuukauden päästä mielessäni yhtäkkiä välähti, että monet palapelin palat vaikuttavat viittaavan Michelangeloon”, Hall selittää.

Tämän muotokuvan Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simonista maalasi hänen läheinen yhteistyökumppaninsa Daniele da Volterra noin vuonna 1545.

© Daniele da Volterra/Metmuseum.com

Kirjoissa oli hauskoja piirroksia

Hall huomasi, että kyse ei ollut tavallisesta niin sanotusta marginalia-taiteesta, josta on lukemattomia esimerkkejä keskiajan kirjoissa.

”On harvinaista nähdä jotain luonnollista tai inhimillistä tai sellaista, mikä kertoo aiheeseen liittyvää kiinnostavaa tarinaa”, hän selittää.

Hallin mukaan kuvanveistäjä ei voi olla kukaan muu kuin Michelangelo. Hän huomauttaa muun muassa, että piirroksessa taiteilijan työstämä veistos muistuttaa Pyhää Paavalia. Michelangelo teki kaksi Pyhä Paavali -patsasta, ja Paavali mainitaan juuri tuolla kirjan sivulla.

Hallin mukaan piirroksen luoja on joku aikalaistaiteilija – ehkä Michelangelon töiden ihailija.