Luke Budworth
Fresko Britannia

Keittiöremontti paljasti freskoja 1600-luvulta

Brittimies halusi uuden keittiön, mutta vanhojen seinälautojen takaa paljastuikin värejä, kuvia ja vanhoja runoja.

Luke Budworth asuu historiallisella Micklegate-kadulla Yorkissa Pohjois-Englannissa. Siksi hän on tottunut vanhoihin rakennuksiin, ja hänen oma kotinsakin on muutaman sadan vuoden ikäinen. Silti Budworth yllättyi, kun hänen keittiönsä seinälautojen takaa paljastui vastikään keittiöremontin yhteydessä vanhoja freskoja.

”Hain työkaluni ja aloin irrottaa lautoja. Lautojen takana näkyi heti kauniita värejä ja kuvia, ja luulin niitä ensin Viktorian aikaiseksi tapetiksi”, Budworth kertoo uskomattomasta löydöstään.

Fresko Britannia

Seinämaalauksissa on tekstejä englantilaisen kirjailijan Francis Quarlesin Emblems-teoksesta, joka sisältää opettavaisia runoja ja niihin liittyviä kuvia.

© LUKE BUDWORTH

Freskot ovat kirjan kuvitusta

Tarkempi tutkimus paljasti, että seinämaalaukset ovat Viktorian aikaakin vanhempia, sillä ne ovat peräisin 1600-luvulta. Ne on voitu ajoittaa muun muassa kuvien perusteella, sillä kaikki kuvat ovat kohtauksia runoilija Francis Quarlesin Emblems-teoksesta vuodelta 1635. Kuvien alla on lisäksi säkeitä kirjasta.

Simon Taylor Englannin historiallisista rakennuksista huolehtivasta Historic Englandista on löydöstä innoissaan: ”Pidämme löytöä kansallisesti merkittävänä, ja erityisen kiinnostavia seinämaalaukset ovat siksi, että kyse Yorkista, jossa yksityiskotien seinämaalaukset ovat harvinaisia.”

Erityisen huomionarvoista on se, että maalaukset ovat todennäköisesti vanhempia kuin niitä ympäröivät talot. Taloja on vuosien varrella purettu ja rakennettu uudelleen, mutta seinät, joihin freskot on maalattu, ovat säilyneet.