National Trust/James Dobson
Naiset työskentelevät vanhan seinävaatteen parissa.

Kahden vuosikymmenen entisöintityö: 400-vuotiaat seinävaatteet saivat uuden elämän

Yli kaksi vuosikymmentä kestänyt, tuhansia työtunteja vaatinut ja lähes kaksi miljoonaa euroa maksanut restaurointiurakka on saatu päätökseen, ja 1500-luvulta peräisin olevan kuvakudoksen värit hehkuvat jälleen kuin uutena.

24 vuoden uurastuksen jälkeen kallisarvoisten, satoja vuosia vanhojen seinävaatteiden värit ovat saaneet takaisin alkuperäisen hehkunsa.

Kolmentoista seinävaatteen kokonaisuus on jälleen nähtävissä Keski-Englannissa sijaitsevassa Hardwick Hallin kartanossa, jonka seiniä ne ehtivät koristaa noin neljäsataa vuotta ennen konservointia. Kyseessä on suurin yhtenäinen aikakaudeltaan säilynyt kuvakudos.

Hankkeesta vastasi historiallisten kohteiden ja luontoalueiden suojeluun keskittyvä National Trust -järjestö, joka kertoo lehdistötiedotteessaan restauroinnin maksaneen yhteensä 1,7 miljoonaa puntaa eli lähes kaksi miljoonaa euroa.

Englantilainen aatelisnainen koristeli uuden kotinsa Raamatun aiheilla

Seinävaatteissa kuvataan Vanhan testamentin tarinaa sotapäällikkö Gideonista. Tuomarien kirjan mukaan Jumala valitsi Gideonin vapauttamaan israelilaiset midianilaisilta, jotka olivat alistaneet israelilaisia näiden alettua palvoa epäjumalia.

Englantilainen aatelisnainen Elizabeth Talbot, joka oli kuningatar Elisabet I:n ystävä ja aikanaan yksi Englannin rikkaimmista naisista, osti Gideonin kutsumusta ja voittoa kuvaavat 13 seinävaatetta vuonna 1592.

Bess of Hardwick, kuten Talbotia kutsuttiin, oli jäänyt kolmesti leskeksi, ja rikkailta aviomiehiltä peritty omaisuus oli tehnyt hänestä erittäin vauraan naisen.

Bessin kolmas aviomies, Shrewsburyn 6. jaarli George Talbot, kuoli vuonna 1590, ja Bess alkoi pian rakennuttaa uudeksi kodikseen Hardwick Hallin kartanoa. Kartanoa pidetään nykyisin malliesimerkkinä Elisabetin aikakauden arkkitehtuurista.

Värit palasivat seinävaatteisiin

24 vuotta kestäneen, lähes kaksi miljoonaa euroa maksaneen ja tuhansia työtunteja vaatineen restaurointityön jälkeen Gideon-seinävaatteet ovat nyt kuin uudet.

Seinävaate, jossa on ritari ja lippu.
© National Trust/Robert Thrift

Kolmastoista – ja viimeinen – seinävaate ennen restaurointia.

Kirjottu, ritareita kuvaava seinävaate.
© National Trust/James Dobson

24 vuoden työn jälkeen seinävaatteessa erottuvat jälleen alkuperäiset värit.

Tuhansien tuntien työ

Gideon-seinävaatteita ei ollut siirretty paikaltaan tai pilkottu osiin sen jälkeen, kun ne ripustettiin Hardwick Halliin 1500-luvun lopussa.

Aika oli kuitenkin jättänyt jälkensä yksityiskohtia pursuaviin seinävaatteisiin, jotka ovat kuusi metriä korkeita ja yhteensä 70 metriä pitkät.

Niihin oli tullut esimerkiksi monin paikoin repeämiä, jotka oli sittemmin paikattu, toiset taidokkaammin kuin toiset.

Vuonna 1999 paikat päätettiin poistaa ja vauriot korjata perusteellisesti. National Trust sai kerättyä samalla rahaa seinävaatteiden värien palauttamiseksi alkuperäiseen loistoonsa.

Suuret, painavat seinävaatteet lähetettiin yksi kerrallaan erikoispuhdistukseen Belgiaan. Tämän jälkeen ne tuotiin takaisin Englantiin ja National Trustin konservaattoreiden tekstiilien konservointistudioon Norfolkiin.

Vanhojen seinävaatteiden ompeluun, vuoraamiseen ja rekonstruointiin kului lopulta kokonaiset 5 470 työtuntia.

Konservoijien oli käytettävä työssä monin paikoin käsin värjättyä erikoislankaa, jotta korjattaviin kohtiin saatiin täsmälleen alkuperäisiä vastaavat sävyt.

Kolmastoista ja samalla viimeinenkin seinävaate nostettiin lopulta takaisin paikoilleen Hardwick Halliin 21. heinäkuuta.

Englantilainen kartano sinisen taivaan alla.

Gideon-seinävaatteet ovat nähtävillä Hardwick Hallin kartanossa, jota pidetään merkittävimpänä esimerkkinä Elisabetin ajan arkkitehtuurista.

© National Trust/Robert Morris