Le Rocca Cultural Association som byline
Mona Lisa, Arnojoki.

Historioitsija löysi paikan, jossa Mona Lisa maalattiin

Maailman kuuluisimman maalauksen taustalla näkyvän maiseman sijainniksi on veikattu Italiassa useita eri paikkoja. Nyt historioitsija uskoo vihdoin ratkaisseensa arvoituksen dronekuvien ja historiallisten dokumenttien avulla.

Paikka, jossa Leonardo da Vinci maalasi maailman kenties tunnetuimman teoksen, Mona Lisan, on pitkään pysynyt arvoituksena.

Italialainen taidehistorioitsija Silvano Vinceti uskoo nyt löytäneensä vastauksen dronella otettujen kuvien ja historiallisten dokumenttien avulla.

Vinceti on tullut tutkimustensa perusteella siihen tulokseen, että maalauksessa taustalla näkyvä silta on Romito di Laterinan silta Arezzon maakunnassa Toscanassa.

Silta rakennettiin Rooman valtakunnan aikana, ja siitä on nykyisin jäljellä enää yksi kaari. Sillan raunioista tehty analyysi vakuutti kuitenkin Vincetin siitä, että kyseessä täytyy olla sama silta kuin da Vincin maalauksessa.

Mona Lisa, Arnojoki.

Vinceti huomasi myös Romito-sillan läheisyydessä sijaitsevan kallioisen maiseman vastaavan Mona Lisan hartian takana erottuvaa näkymää.

© Le Rocca Cultural Association

Useat tekijät tukevat teoriaa

Historioitsija kertoi lehdistötilaisuudessa Roomassa, että hän oli mitannut Arnojoen leveyden Romito-sillan kohdalla ja laskenut sitten sillasta säilyneen kaaren perusteella, että joen yli mahtuisi kulkemaan täsmälleen neljä samankokoista kaarta.

Da Vincin maalauksen sillassa näkyy juurikin neljä kaarta, ja se on näin todennäköisempi vaihtoehto taustalla näkyväksi sillaksi kuin aiemmin mahdollisiksi Mona Lisa -silloiksi väitetyt kuusikaarinen Ponte Buriano ja kymmenkaarinen Ponte Bobbio.

Mona Lisa, Romito-silta.

Romito-silta sortui vuonna 1703, mutta Vinceti selvitti, että siihen oli kuulunut neljä kaarta.

© Le Rocca Cultural Association

Firenzen valtionarkistosta löytyneet asiakirjat osoittavat Vincetin mukaan lisäksi, että silta oli vuosina 1501–1503 ”hyvin vilkas, toimiva silta”. Leonardo da Vinci oleili juuri tuolloin Val d’Arnon alueella – ensin renessanssin ajan Italian tunnetuimpaan aatelisperheeseen kuuluneen kardinaalin Cesare Borgian ja sitten Firenzen tasavallan valtiomiehen Piero Soderinin palveluksessa.

Vinceti löysi myös asiakirjoja, jotka osoittivat da Vincin oleskelleen usein Fiesolen kaupungissa lähellä Arnojokea pappissukulaisensa luona.

Mona Lisan taustalla näkyvät Arezzon maakuntaan viittaavat elementit vahvistavat myös vallitsevaa teoriaa siitä, että maalauksen mallina on ollut aatelisnainen Lisa del Giocondo. Vauras Giocondon perhe asui nimittäin Toscanassa, missä he omistivat useita kiinteistöjä.

Pienessä italialaiskaupungissa innostuttiin

Arnojoen ympäristössä on yhä mäkiä, joilta voi katsella Romito-sillan raunioiden yli, teoriassa juurikin samalla paikalla, mihin da Vinci yli viisisataa vuotta sitten asetteli maalaustelineensä.

Tutkimus on herättänyt innostusta pienessä Laterinan kaupungissa, jolle Romiton silta kuuluu. ”Meidän on syytä suojella sillan jäännöksiä, mutta tarvitsemme siihen rahoitusta”, kaupungin pormestari Simona Neri kertoo.

Noin 12 kilometrin päässä sijaitsevassa Ponte Buriano-Cincellin kylässä uudesta käänteestä ollaan sen sijaan nyreissään. Kylä on nimittäin vuosikausia väittänyt, että da Vinci maalasi kuuluisan teoksensa heidän siltansa Ponte Burianon lähellä, ja kytköstä on mainostettu jopa sillalle ohjaavan viitan kylkeen lisätyssä kyltissä.

”Jonkinlaista kilpailua on odotettavissa, joten meidän on pystytettävä myös oma kylttimme”, Neri vitsailee.

Alla olevassa kartassa näkyy Romito-sillan raunioide ntarkka sijainti Toscanassa. Mona Lisan taustalla näkyvä maisema on todennäköisesti saanut innoituksensa sillasta noin 600 metriä kaakkoon sijaitsevista kukkuloista.