Ted Shaffrey/AP/Ritzau Scanpix, Getty Images/Wikimedia, Gustav Klimt/Wikimedia Commons, Shutterstock
Leonardo da Vinci, Salvator Mundi, Marilyn Monroe, Andy Warhol, Gustav Klimt

Esittelyssä 11 maailman kalleinta maalausta

Taiteen arvo on subjektiivista, mutta teoksen myyntihinta kertoo jotain sen arvostuksesta. Päätä itse, ovatko nämä taulut hintansa arvoisia, ja tutustu samalla arvostetuimpiin taiteilijoihin.

Vain harva taiteilija saavuttaa maailmanlaajuista kuuluisuutta ja arvostusta. Älä silti lannistu, jollet itse ole vielä saavuttanut suurta läpimurtoasi taiteilijana. Monet historian kuuluisimmista taidemaalareista eivät olleet elinaikanaan kovinkaan suosittuja, ja joitakuita suorastaan pilkattiin.

Usein kriittinen vastaanotto on johtunut siitä, että taiteilijat ovat haastaneet aikansa normeja. Jos siis haaveilet, että teoksesi elävät pitkään vielä sinun jälkeesi, tässä vinkki: Kulje omaa tietäsi äläkä välitä kriitikkojen masentavista mielipiteistä. Kuka tietää, ehkäpä sinussa piilee seuraava van Gogh!

Ammenna innoitusta vaikka seuraavista taideteoksista, jotka ovat maailman kalleimmalla myytyjen maalausten kärjessä.

$170,4 miljoonaa: Amedeo Modigliani

Amedeo Modigliani, ”Nu couché”

”Nu couché” (Makaava alaston), myyty vuonna 2015: Italialainen Amedeo Modgliani maalasi vuosina 1916–1919 sarjan alastonmaalauksia, jotka luetaan nykyään hänen parhaimpiin teoksiinsa.

© Amedeo Modigliani, Public domain, via Wikimedia Commons

Alastomia naisia

Amedeo Modigliani opiskeli taidekoulussa Livornossa. Hänet tunnetaan etenkin alastomia naisia kuvaavista teoksistaan. Nykyään Modiglianin työt ovat haluttuja, mutta hän nousi suosioon vasta kuolemansa jälkeen. Hän kuoli tuberkuloottiseen aivokalvontulehdukseen 35-vuotiaana vuonna 1920.

$179,4 miljoonaa: Pablo Picasso

Pablo Picasso, “Les Femmes d’Alger” (”Algerin naiset”)

”Les Femmes d’Alger” (Algerin naiset), myyty 2015: Picasso maalasi vuosina 1954–1955 Delacroix’n (1798-1863) innoittamana sarjan maalauksia pohjoisafrikkalaisen kaupungin naisista.

© Pablo Picasso/Wikimedia Commons

Tyyli sai kyytiä

Pablo Picasso oli 1900-luvun alussa syntyneen kubismin edelläkävijä. Kubismissa kuvattu aihe rikotaan ja esitetään sitten useasta eri näkökulmasta. Tyylin kerrotaan saaneen nimensä Picasson kilpailijan Henri Matissen kriittisestä huudahduksesta ”Trop de cubes!” (Liikaa kuutioita).

$183,8 miljoonaa: Gustav Klimt

Gustav Klimt, “Vesikäärmeet II”

“Wasserschlangen II” (Vesikäärmeet II), myyty 2013: Teos esittää nymfejä, mutta taideasiantuntijoiden mukaan se kuvaa oikeasti naisten välistä seksiä – mikä oli Klimtin aikaan hyvin kiistanalainen aihe.

© Gustav Klimt/Wikimedia Commons

Natsit varastivat nymfit

Gustav Klimt myi maalauksen Itävallan juutalaiselle Jenny Steinerille vuonna 1907. Steiner pakeni hieman ennen toista maailmansotaa Portugaliin, ja natsit ryöstivät taulun. Maalaus oli kadoksissa, kunnes se tuli myyntiin vuonna 2012. Steinerin sukulaiset saivat puolet myyntivoitosta.

$186 miljoonaa: Mark Rothko

Mark Rothko, ”No. 6 (Violet, Green and Red)”

”No. 6 (Violet, Green and Red)”, myyty 2014: Latvialais-amerikkalainen Mark Rothko (1903–1970) tunnetaan etenkin värikenttämaalauksistaan.

© Mark Rothko/Wikimedia Commons

Välittäjä huijasi oligarkkia

Mark Rothkon maalaus aiheutti kohun vuonna 2014, kun sveitsiläinen taidekauppias Yves Bouvier osti sen venäläisen oligarkin Dmitri Rybolovlevin toimeksiannosta. Bouvier maksoi taulusta 80 miljoonaa euroa mutta ilmoitti Rybolovleville suuremman hinnan ja nyhti tältä 140 miljoonaa euroa eli 186 miljoonaa dollaria.

$195 miljoonaa: Andy Warhol

Andy Warhol, ”Shot Sage Blue Marilyn”, Marilyn Monroe

”Shot Sage Blue Marilyn”, myyty 2022: Warholin Marilyn Monroeta esittävä silkkipainotyö perustuu elokuvan Niagara (1953) yhteydessä otettuun lehdistökuvaan.

© Ted Shaffrey/AP/Ritzau Scanpix

Ammuttu Marilyn Monroe

Andy Warhol teki silkkipainokokeiluja, kun hän kuuli Marilyn Monroen kuolemasta vuonna 1962. Tragedia innoitti hänet tekemään silkkipainokuvia kuolleen tähden valokuvasta. Vuonna 1964 Warholin ateljeessa vierailulla ollut performanssitaiteilija Dorothy Podber ampui pistoolilla neljää niistä.

$198 miljoonaa: Rembrandt

Rembrandt, ”Lipunkantaja”

”De Vaandeldrager” (Lipunkantaja), myyty 2022: Alankomaiden valtio ja Amsterdamin Rijksmuseum ostivat yhdessä teoksen, joka oli ollut Rothschildien omistuksessa vuodesta 1844.

© Rijksmuseum/Wikimedia Commons

Mestarille ei löydy vertaista

Rembrandt oli suuri mestari, ja 1600-luvulla hänellä oli oma työpaja, jossa hän opetti lahjakkaita nuoria maalareita. Rembrandtin arvostuksesta kertoo hyvin ranskalaisen taiteilijan Auguste Rodinin (1840–1917) lausahdus: ”Meidän tulee kumartaa Rembrandtin edessä eikä koskaan verrata ketään häneen!”

$200 miljoonaa: Jackson Pollock

Jackson Pollock, ”Number 17A”

”Number 17A”, myyty 2015: Pollock viimeistelee lastulevylle maalattua öljymaalausta vuonna 1948.

© Hans Namuth Science Source/Imageselect

Kuoli kolarissa

Jackson Pollock tunnetaan ei-esittävistä maalauksistaan, jotka hän teki valuttamalla, heittämällä ja roiskimalla maalia esimerkiksi lastulevyille. Pollock taisteli alkoholiongelman kanssa, ja hän menehtyi 11. lokakuuta 1956 ajettuaan humalassa kolarin Oldsmobilellaan.

$210 miljoonaa: Paul Gauguin

Paul Gauguin, ”Nafea Faa Ipoipo?” (Milloin menet naimisiin?)

”Nafea Faa Ipoipo?” (Milloin menet naimisiin?), myyty 2014: Gauguin otti ensimmäisellä Tahitin-matkallaan (1891–1893) vaimokseen 13-vuotiaan tahitilaistytön.

© Paul Gauguin/Wikimedia Commons

”Jalon villin” kuolema

Paul Gauguin matkusti Tahitille vuonna 1891 maalatakseen saaren alkuperäisasukkaita. Siellä hän totesi, että kolonisaatio oli tuhonnut saaren alkuperäisen kulttuurin. Pettymys ei estänyt Gauguinia maalaamasta eksoottisviritteisiä kuvia saaren asukkaista ja myymään niitä sitten Pariisissa.

$250 miljoonaa: Paul Cézanne

Paul Cézanne, ”Kortinpelaajat”

”Les Joueurs de cartes” (Kortinpelaajat), myyty 2011: Cézanne pyrki 1860-luvulla Ranskan valtion taideakatemiaan École des beaux-artsiin mutta ei päässyt.

© Paul Cézanne/Wikimedia Commons

Ei kiitosta kriitikoilta

Paul Cézanne halusi uudistaa aikansa impressionistista taidetta. ”Haluan tehdä impressionismista lujaa ja kestävää, kuten museoiden taide”, hän julisti. Taidekriitikot pilkkasivat hänen jälki-impressionismina tunnettua tyyliään, mutta nykyään Cézannea pidetään yhtenä 1800-luvun merkittävimmistä taiteilijoista.

$300 miljoonaa: Willem de Kooning

Willem de Kooning, ”Interchange”

”Interchange”, myyty 2015: de Kooning opiskeli nuorena Rotterdamin taideakatemiassa.

© Willem de Kooning/Wikimedia Commons

Hollantilainen pääsi huipulle

Willem de Kooning matkusti vuonna 1926 jäniksenä rahtilaivalla Hollannista Yhdysvaltoihin. Hän toimi ensin talomaalarina Hobokenissa New Jerseyssä mutta pystyi pian hankkimaan pienen ateljeen Manhattanilta. 1950-luvulle tultaessa hän oli yksi abstraktin ekspressionismin tunnetuimpia edustajia.

$450,3 miljoonaa: Leonardo da Vinci

”Salvator Mundi”, Leonardo da Vinci

”Salvator Mundi” (Maailman vapahtaja), myyty 2017: Maailmalla on samasta aiheesta noin 30 Leonardo da Vincin oppilaiden tekemää versiota.

© Getty Images/Wikimedia

Aitous on kyseenalaistettu

Leonardo da Vinci on yksi historian tunnetuimmista taiteilijoista ja keksijöistä. Tämä maalaus oli huonossa kunnossa, kun se myytiin vuonna 2005 huutokaupassa. Perusteellisen restauroinnin jälkeen konservaattori, professori Dianne Modestini totesi työn aidoksi Leonardoksi. Jotkut muut tutkijat ovat eri mieltä, sillä heidän mielestään teos ei vastaa laadultaan Leonardon töitä. Kysymys taulun aitoudesta jakaa yhä tutkijoita.