Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tietokoneanalyysi osoittaa patsaan heikot kohdat, jotka eivät kuitenkaan vaikuttaisi patsaan vakauteen.

Kulttuuri - Taide

Da Vincin valtaisa pronssihevonen

Leonardo da Vincin suunnitelmia valaa historian suurin pronssinen hevospatsas on 500 vuoden ajan pidetty mahdottomina. Nyt tutkijat ovat tietokonesimulaatioiden avulla pystyneet todistamaan, että suunnitelmat olisivat olleet toteuttamiskelpoisia.

Eniten on kiistelty siitä, olisiko da Vinci todella pystynyt valamaan 70 tonnia painavan pronssipatsaan yhtenä kappaleena, sillä suuret pronssipatsaat valetaan yhä osissa.

Da Vinci oli kuitenkin suunnitellut nerokkaan ajastettavan uunin, jossa sula pronssi olisi saatu asettumaan valumuottiin tarkan aikataulun mukaisesti. Firenzen tieteenhis­torian museon johtaja Paolo Galuzzi kertoo, että tietokonemallien mukaan 7,5 metriä korkea hevonen olisi voitu valaa 165 sekunnissa.

Patsaan piti olla da Vincin uran huipentuma, mutta kun valumuotti oli valmis vuonna 1499, ranskalaiset hyökkäsivät Milanoon ja kaikki pronssi käytettiinkin patsaan sijaan tykkien valamiseen.

Lue myös:

Keksinnöt

Rakensiko da Vinci keksintöjään?

1 minuuttia
Keksinnöt

Leonardo da Vincin unohdettu ihme rekonstruoitiin

2 minuuttia
Kulttuurihenkilöt

Todellisuuden da Vinci -mysteeri on selviämässä

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota