Pedro França/Agência Senado
Renan Calheiroksen tuhottu muotokuva

Brasilian mellakoijat tuhosivat miljoonien arvosta historiallista taidetta

Brasilian entisen presidentin kannattajat tunkeutuivat 8. tammikuuta maan kongressiin, korkeimpaan oikeuteen ja presidentin palatsiin. Nyt mellakoissa tuhottujen taideaarteiden vahinkoja on kartoitettu.

Tammikuun 8. päivänä keltavihreät ihmismassat rynnäköivät kongressiin, korkeimpaan oikeuteen ja presidentin palatsiiin Palácio do Planaltoon Brasilian pääkaupungissa Brasíliassa.

Tuhannet maan entisen presidentin Jair Bolsonaron oikeistolaiset tukijat uskovat salaliittoteoriaan, jonka mukaan Bolsonaro hävisi vaalivilpin vuoksi, ja he purkivat turhautumisensa väkivaltaan.

Mellakoijat tekivät silmitöntä tuhoa hallintorakennuksissa, joissa on paljon korvaamattomia, kansallishistoriallisesti merkittäviä taideaarteita.

Hyökkäys Brasilian kongressiin

Yli 1 500 ihmistä pidätettiin tunkeutumisesta Brasilian kongressiin.

© Marcelo Camargo/Agência Brasil

Brasilian hallitus on nyt julkaissut luettelon taideaarteille tehdyistä laajoista tuhoista.

”Esineiden historiallisen arvon vuoksi tuhojen rahallista arvoa on mahdoton arvioida”, Palácio do Planalton kuraattori Rogério Carvalho kertoo.

Kello ja maalauksia tuhottiin

Bolsonaron tukijat tärvelivät kaikkea mahdollista vanhoista taideaarteista moderneihin mestariteoksiin.

Yksi pahiten kärsineistä esineistä oli ranskalaisen kellosepän Balthazar Martinotin 1600-luvulla valmistama kullattu kello. Kello oli lahja Ranskan Ludvig XIV:ltä, ja sen pari on Versaillesin palatsissa Pariisissa.

Carvalhon mukaan kello on tuhottiin täysin eikä sitä ilmeisesti pystytä kunnostamaan.

Brasilian kongressin valtauksessa tuhottu kello

Ranskalaisen kellosepän Balthazar Martinotin 1600-luvulla valmistama kello ennen hyökkäystä ja sen jälkeen.

© Twitter

Kunnostustyöt on aloitettu

Brasilialaisen taiteilijan Emiliano Di Cavalcantin arvokasta teosta As Mulatas oli isketty terävällä esineellä seitsemään kohtaan. Oman modernistisen tyylinsä luonut Di Cavalcanti on yksi Brasilian arvostetuimmista taiteilijoista, ja maalauksen arvo on arviolta noin 1,4 miljoonaa euroa.

Toisaalla palatsissa arvokas maalaus oli revitty seinältä ja se kellui vedessä, sillä mellakoijat olivat avanneet huoneen paloletkun.

Maan ensimmäisen ulkoministerin José Bonifácio de Andrada e Silvan muotokuvalle oli piirretty Hitler-viikset.

Tuhottujen ja vaurioituneiden taideteosten kunnostus on jo aloitettu. Brasilian kulttuuriministeri Margareth Menezes on kutsunut mittavaan hankkeeseen asiantuntijoita kaikkialta maasta, ja YK:n kulttuurijärjestö UNESCO on luvannut lähettää oman konservaattoriryhmänsä apuun.

”Brasilian aineellinen historiallinen perintö on korvaamatonta, ja pyrimme yhteistyössä korjaamaan kaiken, mikä on tuhottu”, kulttuuriministeri julisti.

Tuhottuja kulttuuriaarteita

Brasilian senaatin entisen puheenjohtajan Renan Calheiroksen muotokuvaa viilleltiin.

Pedro França/Agência Senado

Brasilian ensimmäisen ulkoministerin José Bonifácion muotokuvalle piirrettiin Hitler-viikset. Bofifácio ajoi kiihkeästi Brasilian itsenäistymistä Portugalista.

Secom

A Justiça -graniittiveistosta kunnostetaan mellakoitsijoiden jäljiltä.

Agência Senado