Statens museer för världskultur/National Museums of World Culture

Asiantuntija: Ruotsalainen museo on ostanut väärennettyä taidetta

Taitava huijari on syytänyt taidemarkkinoille väärennettyjä pronssipäitä, jotka esittävät antiikin suurmiehiä. Yksi huijarin uhreista on Tukholmassa sijaitseva museo.

Saksalainen arkeologian professori Stefan Lehmann on jäljittänyt kaksi vuosikymmentä väärennettyjä antiikin aikaisiksi väitettyjä pronssipäitä, joita on myyty taidehuutokaupoissa New Yorkissa ja Lontoossa. Hän on löytänyt noin 50 epäilyttävää veistosta.

Yksi niistä on Tukholmassa Välimerimuseossa: museon vuonna 1982 huutokaupasta Lontoosta hankkima Aleksanteri Suurta esittävä pronssipää.

Päällä ei ole historiaa

”Se on kaunis teos, ja sen kerrotaan olevan peräisin yksityiskokoelmasta. Siinä onkin ensimmäinen epäilyttävä seikka: teoksen alkuperää ei voida jäljittää”, professori Lehmann kertoi HISTORIA-lehdelle.

On mahdotonta selvittää, milloin pää on löydetty ja kenen hallussa se on ollut vuosien mittaan. Professori epäileekin, että sen on tehnyt huijari, jota kutsutaan asiantuntijapiireissä nimellä ”Espanjalainen mestari”.

Stefan Lehmann uskoo, että Tukholmassakin on ”Espanjalaisen mestarin” työ.

© Statens museer för världskultur/National Museums of World Culture

Aleksanterilla on liian hienot hiukset

Yksi huijarin tunnusmerkeistä on patsaiden liian taidokkaasti tehdyt hiukset – sellaiset on myös Tukholman Aleksanteri Suurella.

Lisäksi kaulan reuna on epätasainen, ikään kuin pää olisi satoja vuosia sitten revitty irti pronssipatsaasta ja yritetty näin pelastaa se esimerkiksi sulattamiselta.

Voit lukea lisää ”Espanjalaisesta mestarista” ja antiikin taiteen väärennöksistä täältä.

Todellisuudessa repeytyneeltä näyttävä kaulan reuna peittää sen, että siinä ei ole mitään liitoskohtaa muuhun patsaaseen.

Antiikin aikana patsaat valettiin osina ja osat yhdistettiin tekniikalla, jota nykyään ei osata jäljitellä, Lehmann huomauttaa.

Museo vastasi professorin esittämiin epäilyihin, että se aikoo tutkia patsaan myöhemmin syksyllä.