The Metropolitan Museum of Art, Jacques-Louis David

Aristokraatin muotokuva oli peittely-yritys

Tunnetun maalauksen tutkimuksissa paljastui, miten ranskalainen aristokraatti yritti vuonna 1788 peitellä asemaansa verisen vallankumouksen lähestyessä.

Ranskalainen aristokraatti Antoine Laurent de Lavoisier teetätti vuonna 1788 muotokuvan itsestään ja vaimostaan. Muutama kuukausi ennen Ranskan vallankumousta tehty taulu esittää de Lavoisierin yksinkertaista elämää viettävänä kemistinä. Seinät ovat harmaat ja pöydällä on tieteellisiä välineitä.

Taulun nykyinen omistaja, New Yorkin Metropolitan Museum of Art, tutki taulun infrapunakuvaustekniikalla ja röntgenkuvauksella. Tutkimuksissa selvisi, että muotokuvan alla oli aiemmin tehty maalaus.

Ensimmäisessä maalauksessa de Lavoisieria ei nähdä modernina valistusihmisenä, vaan siinä hän pröystäilee vauraudellaan. De Lavoisier oli aristokraatti ja veronkerääjä. 1700-luvulla veronkanto oli Ranskassa ulkoistettu yksityisille, jotka ansaitsivat sillä sievoisia summia.

Kun viha kuningasta ja aristokratiaa vastaan yltyi vuonna 1788, de Lavoisier yritti kiireesti hävittää todisteet ylellisestä elämästään, ja niinpä muotokuvastakin tehtiin uusi maltillisempi versio.

© The Metropolitan Museum of Art, Jacques-Louis David

Uusi

Vuoden 1788 maalauksessa de Lavoisierin vaimon asu on yksinkertainen.

© The Metropolitan Museum of Art, Jacques-Louis David

© The Metropolitan Museum of Art

Alkuperäinen

Alkuperäisessä taulussa vaimolla on mm. koristeellinen päähine, kuten Ranskan vihatulla kuningattarella Marie-Antoinettella. De Lavoisierin takissa näyttää olevan suuret kultaiset napit.

© Metropolitan Museum of Art

Kansa ei mennyt lankaan

Kun kuningas oli syrjäytetty, ranskalaiset eivät suinkaan unohtaneet, kuka de Lavoisier oli, ja hän menetti kaiken. Kun alistetut ranskalaiset kostivat vuosisatojen vääryydet, ei auttanut, että rikas mies oli myös ansioitunut tutkija.

De Lavoisier oli muun muassa todistanut hapen merkityksen palamisessa. Hänet mestattiin vuonna 1794.