Vuonna 1913 Vincenzo Peruggia varasti Mona Lisan Louvren taidemuseosta. Hän jäi kiinni langettuaan varomattomuuttaan poliisin virittämään ansaan. 

© Creative Commons

5 historiaan jäänyttä taidevarkautta

Lista: 5 historiaan jäänyttä taidevarkautta

tiistai 23. toukokuuta 2017 teksti Karine Kirkebæk

Viime viikolla museosta Pompejista Italiassa varastettiin pieni pronssiesine. Esineen vakuutusarvo on vain noin 300 euroa, joten vaikka varkaus on kulttuurisesti ikävä, rahallisesti menetys on melko vaatimaton.

Monet maailman tunnetuimmista ja arvokkaimmista maalauksistakaan eivät ole kuitenkaan välttyneet taidevarkaiden pitkiltä kynsiltä.

#1 – Nationalisti piilotti Mona Lisan takkinsa alle

Vincenzo Peruggia. 

© Creative Commons

Vuonna 1913 Vincenzo Peruggia käveli Louvren taidemuseoon Pariisissa ja nosti Leonardo Da Vincin kuuluisan maalauksen Mona Lisa seinältä.

Se kävi helposti, sillä museon vartija oli mennyt ulos tupakalle. Peruggia sujautti Mona Lisan takkinsa alle ja lähti rakennuksesta.

Pariisi meni ryöstöstä tolaltaan, ja taiteilija Picassoakin kuulusteltiin tutkinnan aikana. Poliisi oli kuitenkin umpikujassa. Maalaus oli kadonnut jäljettömiin.

Parin vuoden päästä Peruggia otti yhteyttä erääseen taidekauppiaaseen. Hän kertoi, että Mona Lisa on hänen hallussaan ja että hän on valmis solmimaan siitä kaupat. Poliisi viritti Peruggialle ansan, ja tämä jäikin kiinni.

Osoittautui, että italialaisen Peruggian motiivi oli hänen maanmiehensä Leonardo da Vincin teoksen palauttaminen kotimaahansa.

Peruggia sai varkaudesta kaksi vuotta vankeutta, mutta hänestä tuli myös italialaisten nationalistien sankari.

#2 – Katkera eläkeläinen kosti valtiolle 

Kempton Bunton. 

© Creative Commons

Vuonna 1961 eläkeläinen Kempton Bunton oli lievästi sanottuna kyllästynyt Britannian hallitukseen.

Hän oli joutunut maksamaan televisioluvan, vaikka hänen taloutensa oli heikoilla. Lisäksi Bunton oli sitä mieltä, että hallitus oli tuhlannut tarpeettomasti rahaa, kun se oli ostanut Francisco de Goyan maalauksen Wellingtonin herttuasta.

Francisco de Goyan muotokuva Wellingtonin herttuasta.

© Creative Commons

Niinpä Bunton päätti varastaa kyseisen maalauksen. Hän sai National Galleryn vartijoilta tietää, että museon hälytys kytkettiin pois päältä varhain aamulla siivouksen ajaksi.

Bunton jätti gallerian wc:n pienen ikkunan raolleen, ja seuraavana aamuna hän palasi ja sai sullottua 110-kiloisen ruhonsa siitä sisään. Hetken päästä hän palasi samaa tietä takaisin ulos Goyan maalauksen kanssa.

Myöhemmin Bunton ilmoittautui itse Scotland Yardille, ja hänet tuomittiin kolmeksi kuukaudeksi telkien taakse.

#3 – Tonnien painoinen veistos varastettiin romuksi 

Henry Mooren Reclining Figure 1969-70.

© Wikimedia

2,1 tonnia painavan pronssipatsaan varastamisen ei luulisi olevan helppoa.

Kuitenkin joukko varkaita onnistui vuonna 2005 tekemään juuri niin, kun he veivät mennessään Henry Mooren pronssiveistoksen Reclining Figure 1969-70.

Poliisi uskoo, että varkaat ovat nostaneet 3,6 x 2 x 2 metrin suuruisen patsaan kuorma-autoon jonkinlaisen nosturin avulla. Lisäksi he uskovat, että veistos varastettiin myytäväksi romuksi, sillä siitä ei ole ryöstön jälkeen kuulunut mitään. 

#4 –Ennätysvarkaus oli satojen miljoonien arvoinen

 Rembrandtin ”Nainen ja mies mustissaan”.

© Wikimedia

Historian suurin taidevarkaus tapahtui 18. maaliskuuta 1990, kun Bostonin Isabella Stewart Gardner Museumista vietiin 13 maalausta.

Varkaat saivat mukaansa taidetta huimaavan 300 miljoonan dollarin arvosta.

Arvokkaiden maalausten joukossa oli muun muassa Vermeerin, Rembrandtin, Manet’n ja Edgar Degas’n teoksia.

Maalaukset ovat edelleen teillä tietymättömillä, ja niiden jäljille johtavista vihjeistä on luvattu noin viiden miljoonan euron arvoinen palkkio.

#5­ – Röyhkeä varas vei satoja maalauksia

Stéphane Breitwieser.

© Wikimedia

Ranskalainen Stéphane Breitwieser tunnetaan Euroopan ahkerimpana taidevarkaana. Hän on tunnustanut varastaneensa 239 maalausta yli 172 museosta eri puolilta Eurooppaa.

Istuttuaan kaksi vuotta vankilassa Breitweiser kirjoitti kokemuksistaan kirjan, jonka nimi on Confessions d'un Voleur d'art (”Taidevarkaan tunnustuksia”).

Ehkä sinua kiinnostaa...