Bettmann/Getty Images
Historian hauskimmat vitsit

Standupin ”isä” oli räävittömämpi kuin laki salli

”Munat” ja ”vittu” olivat kiellettyjä sanoja 1960-luvun amerikkalaisessa viihteessä. Koomikko Lenny Bruce mässäili tabuilla mutta maksoi lopulta kovan hinnan rohkeudestaan.

Yhdysvaltalainen Lenny Bruce mullisti lavakomiikan, kun hän teki läpimurron yökerhojen lavoilla 1960-luvun alussa. Mikään ei ollut pyhää newyorkilaiselle Brucelle, joka käsitteli esityksissään tulenarkoja aiheita, kuten rotua, politiikkaa, uskontoa ja seksiä. Hänen räävittömyytensä sai kuitenkin viranomaiset näkemään punaista.

Vuonna 1961 Bruce pidätettiin hänen sanottuaan ”munanlutkuttaja” esityksessään Jazz Workshop -yökerhossa San Franciscossa. Se oli ensimmäinen kerta, kun kyseistä ilmaisua oli käytetty Yhdysvalloissa näyttämöllä.

Seuraavina vuosina siviilipukuiset poliisit vahtivat usein Brucen esityksiä. Hänet pidätettiin seitsemän kertaa esityksensä jälkeen – viidesti säädyttömyyden ja kahdesti huumeiden hallussapidon vuoksi.

Oikeus vapautti Brucen joka kerta – poliisit olivat esimerkiksi tekaisseet todisteet huumeiden hallussapidosta – mutta 21. joulukuuta 1964 asiat saivat ikävän käänteen.

New Yorkin osavaltion tuomari tuomitsi Brucen neljäksi kuukaudeksi vankilaan pikkurikollisten ja mielisairaiden joukkoon.

”Jos minut pidätetään New Yorkissa, maailman vapaimmassa kaupungissa, urani on ohi.” Lenny Brucen kaukonäköinen toteamus

Tuomion syynä oli se, että esiintyessään yhdessä New Yorkin komediaklubeista Bruce oli todennut Yhdysvaltojen entisen presidentin vaimolla Eleanor Rooseveltilla olleen ”mehevät ryntäät”.

Kapinallinen kuoli yliannostukseen

”Jos minut pidätetään New Yorkissa, maailman vapaimmassa kaupungissa, urani on ohi”, Lenny Bruce totesi muutamaa vuotta ennen pidätystään. Hän oli oikeassa. Hänen uransa ei koskaan palannut entiselleen vankeuden jälkeen. Yhä harvemmat klubit uskalsivat palkata kohutun koomikon, ja hänen heroiiniriippuvuutensa paheni.

Lenny Bruce kuoli yliannostukseen kotonaan Hollywood Hillsissä vain 40-vuotiaana vuonna 1966. Hän väitti loppuun asti, että hän ei ollut hullu vaan maailma oli:

”En minä ole mikään koomikko, enkä hullu. Maailma on sairas, ja minä olen lääkäri. Olen kirurgi, joka upottaa skalpellinsa tekopyhiin arvoihin.”

Historia kohtaa pimeyden hymyillen 😁

On taas pimeä vuodenaika, mutta käymme vastaiskuun loskaa ja kylmyyttä vastaan artikkeleilla historiallisesta huumorista ja viihteestä.

▶︎ Lisää vanhoja vitsejä täällä