Wandering Wounder
Sycamore Gap Tree, Hadrianuksen muuri, Robin Hood

Robin Hoodin puu kaadettiin moottorisahalla

The Sycamore Gap Tree seisoi kauniina Hadrianuksen muurilla ja oli vuosisatojen ajan sekä maamerkki paikallisille että koko Englannin yhteinen ylpeys. Mies moottorisahoineen oli toista mieltä.

Valokuvaaja Ian Sproat luuli kuulemaansa ensin huonoksi vitsiksi. Pian hän kuitenkin näki omin silmin, että kauhea uutinen oli totta.

Samana yönä 28. syyskuuta 2023 joku oli kaatanut Englannin Northumberlandissa moottorisahalla suuren vuorivaahteran, joka tunnettiin nimellä The Sycamore Gap Tree.

Kallioiden välissä paikassa, jossa majesteettinen puu kurotti ennen oksillaan taivaaseen, ammottaa nyt tyhjä aukko.

”Tuntui kuin sydämeni olisi revitty rinnastani", kommentoi Sproat, joka asuu lähistöllä ja on usein ikuistanut puun kamerallaan.

Puu oli koko Englannin ylpeys

Valokuvaaja ei ole suinkaan ainoa surija. Suuri vuorivaahtera oli kuuluisa paitsi Northumberlandissa niin myös koko Englannissa.

Puun symmetrinen kasvu ja sijainti Hadrianuksen muurilla eli roomalaisella linnoituksella noin vuodelta sata tekivät siitä ylevän ajattoman ja samalla yhden Ison-Britannian kuvatuimmista paikoista.

Puu on ollut sukupolvien ajan kohtaamis- ja kokoontumispaikka esimerkiksi rakastettua kosiessa. Toiset ovat tulleet tänne hyvästelemään rakkaitaan ja sirottelemaan vainajan tuhkat.

Myös elokuvantekijät pitivät The Sycamore Gap Tree -puusta. Esimerkiksi vuonna 1991 sitä käytettiin näyttävästi taustana seikkailuelokuvassa Robin Hood – varkaiden ruhtinas.

Elokuva teki puusta kuuluisan, ja se sai lempinimen Robin Hoodin puu.

Sycamore Gap Tree, Hadrianuksen muuri, Robin Hood

Kaunis puu seisoi laaksossa Hadrianuksen muuri vasemmalla puolellaan.

© Clementp.fr

Vuonna 2016 kaunis puu nimettiin jopa Ison-Britannian vuoden puuksi.

Vandalismin jälkeen jäljellä on kuitenkin vain kanto. Tapausta tutkitaan yhä, ja poliisi epäilee 60-vuotiasta miestä, joka on nyt pidätetty. He epäilevät myös 16-vuotiasta poikaa, joka on vapautettu takuita vastaan.

Alueesta vastaava luonnonsuojelujärjestö The National Trust toivoo, että puu voidaan säilyttää.

"Se on vuorivaahtera, joten on mahdollista, että puu lähtee kasvamaan kannosta uudelleen. Se ei silti tule koskaan olemaan entisensä", The National Trustin pääjohtaja Andrew Poad sanoi The Guardian -lehdelle (https://www.theguardian.com/uk-news/2023/sep/28/boy-16-arrested-in-connection-with-felling-of-famous-sycamore-gap-tree-hadrians-wall-england {"target":"_blank"}).

VIDEO: The Sycamore Gap Tree Robin Hood-elokuvassa:

Video