Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kampi pyörittää lieriötä.

© Getty Images & Alamy/Imageselect
Kulttuuri

Posetiivi: Pillit soittavat melodiaa

Liikuteltavat pilliurut tunnettiin jo 1700-luvulla, mutta ne yleistyivät vasta seuraavilla vuosisadoilla. Posetiivi ilahduttaa ihmisiä vielä nykyäänkin.

Posetiivin idean keksi jo antiikin kreikkalainen matemaatikko Ktesibios, joka kehitti paineilmalla toimivat urut 200-luvulla eaa.

Niissä ääni syntyi, kun pilleihin syötet­tiin ilmaa vedenpaineen avulla. Samaa peri­aatetta käytetään myös 1700-luvulla ­kehitetyssä ­posetiivissa.

Nykyaikaisen ­posetiivin keksijänä pidetään saksalaista urunrakentajaa ­Ignaz Bruderia, joka perusti eteläsaksalaiseen Waldkirchin kaupunkiin Gebrüder ­Bruder -nimisen ­urkutehtaan.

Bruder myös kirjoitti kuvitetun ohje­kirjan posetiivien rakentajille. Toinen tunnettu ­posetiivien valmistaja oli italialainen ­Gio­vanni Battista, jonka vuonna 1877 perustama tehdas toimitti posetiiveja Meksikoon ja Yhdysvaltoihin asti vuoteen 1975 saakka.

Musiikki syntyy metallilieriöltä

Melodiat merkitään kohoumina messinki­lie­riölle. Posetiivari pyörittää kampea, johon kiinnitetty hammas­tankomekanismi saa koho­kuvioidun messinkilieriön pyörimään.

Kohouma nostaa ilmaventtiilin ­varren, jolloin venttiili päästää pilliin ilmaa ja syntyy ääni. Mitä pitempi kohouma, sen pitempi ääni.

Klikkaa piirrosta ja opi lisää posetiivista

Posetiivi on yhä voimissaan

Posetiivia juhlitaan vuosittain kansainvälisillä festivaaleilla, International Organ and Barrel Organ Festival, jonne sadat posetiiviharrastajat kokoontuvat kaikkialta Euroopasta soittamaan ja esittelemään soittimiaan.

Ehkäpä festivaaleilla voi törmätä seuraavaankin kaveriin, joka on päivittänyt posetiivimusiikin hieman modernimmalle tasolle.

Lue myös:

Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia
Lääketiede

Koronavirus Yhdysvalloissa – St. Louis näytti esimerkkiä vuonna 1918

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota