Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© New Line Cinema
Kulttuuri

Perjantai 13. päivä. Epäonnenpäivän historiaa

Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta Hollywood-kauhuun ja murhaan Valhallassa. Lue, miksi perjantai 13. päivä kantaa epäonnenpäivän viittaa.

Riski jäädä kuorma-auton alle, saada osuma salamasta tai kokea jotain muuta epäonnista on monien mielestä suurempi 1–3 päivänä vuodessa.

Kun perjantai ja epäonnen luku 13 osuvat yksiin, vaanii epäonnen mahdollisuus kaikkialla. Ainakin kaikkien taikauskoisten mielestä.

Miksi me oikein odotamme kauhulla, mitä perjantaina 13. päivä tapahtuu? Miten päivä on saanut ikävän maineensa?

Perjantain 13. päivä historiaa

Perjantain ja luvun 13 yhdistäminen epäonneen on verraten uusi ilmiö, joka sai tiettävästi alkunsa Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa ja levisi Eurooppaan toisen maailmansodan jälkeen.

Moni historioitsija nimeää tämän taikauskon alkulähteeksi Thomas W. Lawsonin vuonna 1907 julkaistun romaanin ‘Perjantaina 13 p:nä’.

Luku 13 ja myös perjantaipäivä on kuitenkin liitetty epäonnisuuteen myös toisistaan erillisinä tuhansien vuosien ajan.

Luku 13 saattaa viedä hengen

Kun Juudas petti Jeesuksen viimeisellä ehtoollisella pari tuhatta vuotta sitten, pöydän ääressä istui 13 miestä. Kolmetoista saman pöydän ääressä merkitsee siis sitä, että joukossa on yksi liikaa ja toimii varoituksena siitä, että yksi seurueesta kuolee ennen vuoden päättymistä.

Skandinaavisessa mytologiassa kerrotaan, kuinka Loki-jumala ilmestyi kutsumatta kahdentoista jumalan seurueeseen Valhallaan ja päätyi aiheuttamaan Balder-jumalan kuoleman.

Luku 13 tuo onnettomuutta ’Prinsessa Ruususessakin’. Kun kuningas kutsuu pöytään vain 12 haltijakummia 13:sta, ulos jätetty langettaa prinsessalle kirouksen, joka vaivuttaa hänet uneen sadaksi vuodeksi.

13 kantaa sitkeästi kirotun numeron leimaa, ja monissa hotelleissa tai pilvenpiirtäjissä ei ole lainkaan 13. kerrosta. Myös monilta lentoasemilta puuttuu lähtöportti numero 13.

LUE LISÄÄ: 7 epämiellyttävää asiaa, jotka tapahtuivat perjantaina 13. päivä

Kristinusko teki perjantaista epäonnisen

Useimmat yhdistävät perjantain nykyisin viikonlopun ja vapaa-ajan alkamiseen, mutta historiallisessa katsannossa perjantaita on pidetty monissa paikoissa epäonnen päivänä.

Jeesus tunnetusti ristiinnaulittiin pitkänäperjantaina, ja keskiajan Britanniassa oli tapana ottaa rikollisia kiinni ja hirttää heitä kaduille juuri perjantaisin (hirttolavalle noustiin muuten nimenomaan 13-askelmaisia portaita pitkin).

Skandinaviassa perjantai taas oli pitkään onnen päivä, koska se oli omistettu rakkaudenjumalatar Frejalle.

Tilanne kuitenkin muuttui kristinuskon myötä, kun jumalatar asetettiin pannaan ja julistettiin noidaksi.

Puhuttiin, että karkotettu noita kokoontui aina perjantaisin muiden noitien ja paholaisen kanssa – 13-päiseksi joukoksi – punomaan ilkeitä juonia seuraavalle viikolle.

Hollywood-kauhu pitää pelkoa yllä

Perjantai 13. päivä on siis jo pitkään ollut onnettomuuksien ja vastoinkäymisten päivä, mutta nykyisin siihen yhdistetään myös kauhu.

Siitä on suurelta osin kiittäminen kauhuelokuvaa ’Perjantai 13.’, joka sai ensi-iltansa vuonna 1980.

Elokuvassa naamioitunut Jason Voorhees murhaa vähäpukeisia teinejä kyseisenä päivänä, ja siitä tuli suurmenestys, joka sai myös lukuisia jatko-osia.

Nykyisin epäonnen päivän mainetta pitääkin siis yllä lähinnä Hollywood eikä kristinusko.

Elokuvasarjan ensimmäisen osan mainosjulisteessa lukeekin karmivasti: ”Heitä varoitettiin... Heidän kohtalonsa on sinetöity... Ja perjantaina 13. päivä mikään ei voi heitä pelastaa!”

Lue myös:

Kulttuuri

Lady Chatterleyn rakastaja oli liian uskalias briteille

11 minuuttia
Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota