Perjantai 13. päivä. Epäonnenpäivän historiaa
Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta Hollywood-kauhuun ja murhaan Valhallassa. Lue, miksi perjantai 13. päivä kantaa epäonnenpäivän viittaa.

Riski jäädä kuorma-auton alle, saada osuma salamasta tai kokea jotain muuta epäonnista on monien mielestä suurempi 1–3 päivänä vuodessa.
Kun perjantai ja epäonnen luku 13 osuvat yksiin, vaanii epäonnen mahdollisuus kaikkialla. Ainakin kaikkien taikauskoisten mielestä.
Miksi me oikein odotamme kauhulla, mitä perjantaina 13. päivä tapahtuu? Miten päivä on saanut ikävän maineensa?
Perjantain 13. päivä historiaa
Perjantain ja luvun 13 yhdistäminen epäonneen on verraten uusi ilmiö, joka sai tiettävästi alkunsa Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa ja levisi Eurooppaan toisen maailmansodan jälkeen.
Moni historioitsija nimeää tämän taikauskon alkulähteeksi Thomas W. Lawsonin vuonna 1907 julkaistun romaanin ‘Perjantaina 13 p:nä’.
Luku 13 ja myös perjantaipäivä on kuitenkin liitetty epäonnisuuteen myös toisistaan erillisinä tuhansien vuosien ajan.
Luku 13 saattaa viedä hengen
Kun Juudas petti Jeesuksen viimeisellä ehtoollisella pari tuhatta vuotta sitten, pöydän ääressä istui 13 miestä. Kolmetoista saman pöydän ääressä merkitsee siis sitä, että joukossa on yksi liikaa ja toimii varoituksena siitä, että yksi seurueesta kuolee ennen vuoden päättymistä.
Skandinaavisessa mytologiassa kerrotaan, kuinka Loki-jumala ilmestyi kutsumatta kahdentoista jumalan seurueeseen Valhallaan ja päätyi aiheuttamaan Balder-jumalan kuoleman.
Luku 13 tuo onnettomuutta ’Prinsessa Ruususessakin’. Kun kuningas kutsuu pöytään vain 12 haltijakummia 13:sta, ulos jätetty langettaa prinsessalle kirouksen, joka vaivuttaa hänet uneen sadaksi vuodeksi.
13 kantaa sitkeästi kirotun numeron leimaa, ja monissa hotelleissa tai pilvenpiirtäjissä ei ole lainkaan 13. kerrosta. Myös monilta lentoasemilta puuttuu lähtöportti numero 13.
LUE LISÄÄ: 7 epämiellyttävää asiaa, jotka tapahtuivat perjantaina 13. päivä