Ensimmäinen Michelin-­opas painettiin vuonna 1900, ja sen painos oli 35 000 kappaletta.

© Shutterstock

Näin saivat alkunsa Michelin-tähdet

Michelin-oppaan alkuperäinen tarkoitus oli saada autoilijat tien päälle ja myydä enemmän renkaita. Nopeasti osoittautui, että ihmisiä kiinnostivat eniten oppaan ruokapaikkasuositukset.

keskiviikko 31. heinäkuuta 2019 teksti HISTORIE

Ensimmäinen Michelin-tähti myönnettiin ravintolalle ­vuonna 1926. Idea oli ranskalaisten rengas­valmistajien Édouard ja André Michelinin, jotka olivat vuodesta 1900 julkaisseet autoilijoille pientä ilmaista opaskirjaa.

Michelinien oppaassa oli Ranskan kartta, tietoja huolto­asemista sekä suosituksia hotelleista ja ravintoloista, ja sen tarkoitus oli rohkaista ihmisiä automatkoille rengasmyynnin vauhdittamiseksi.

Oppaasta tuli erittäin suosittu, ja autokannan kasvun myötä sitä laajennettiin niin, että vuonna 1920 se kattoi jo suuren osan Eurooppaa.

Anonyymit arvioijat jakoivat tähtiä

Lukijoita kiinnostivat eri­tyisesti ravintolasuositukset, ja siksi Michelinit päättivät palkata ihmisiä testaamaan ja arvioimaan ravin­toloita ­henkilökunnan huo­maamatta. Näiden arvioiden perusteella erityisen hyvien ravintoloiden kohdalle merkittiin tähti ­vuonna 1926.

Nykyinen kolmiportainen Michelinin tähtiluokitus otettiin käyttöön vuonna 1931.

Tähtiluokitus

⭐️ = ”Erittäin hyvä ravintola omassa luokassaan”

⭐️⭐️ = ”Erinomainen ravintola, jonne kannattaa poiketa reitiltä”

⭐️⭐️⭐️ = ”Poikkeuksellisen hyvä ravintola, joka on varta vasten tehdyn matkan arvoinen”

Ehkä sinua kiinnostaa...