Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ensimmäinen Michelin-­opas painettiin vuonna 1900, ja sen painos oli 35 000 kappaletta.

© Shutterstock
Kulttuuri

Näin saivat alkunsa Michelin-tähdet

Michelin-oppaan alkuperäinen tarkoitus oli saada autoilijat tien päälle ja myydä enemmän renkaita. Nopeasti osoittautui, että ihmisiä kiinnostivat eniten oppaan ruokapaikkasuositukset.

Ensimmäinen Michelin-tähti myönnettiin ravintolalle ­vuonna 1926. Idea oli ranskalaisten rengas­valmistajien Édouard ja André Michelinin, jotka olivat vuodesta 1900 julkaisseet autoilijoille pientä ilmaista opaskirjaa.

Michelinien oppaassa oli Ranskan kartta, tietoja huolto­asemista sekä suosituksia hotelleista ja ravintoloista, ja sen tarkoitus oli rohkaista ihmisiä automatkoille rengasmyynnin vauhdittamiseksi.

Oppaasta tuli erittäin suosittu, ja autokannan kasvun myötä sitä laajennettiin niin, että vuonna 1920 se kattoi jo suuren osan Eurooppaa.

Anonyymit arvioijat jakoivat tähtiä

Lukijoita kiinnostivat eri­tyisesti ravintolasuositukset, ja siksi Michelinit päättivät palkata ihmisiä testaamaan ja arvioimaan ravin­toloita ­henkilökunnan huo­maamatta. Näiden arvioiden perusteella erityisen hyvien ravintoloiden kohdalle merkittiin tähti ­vuonna 1926.

Nykyinen kolmiportainen Michelinin tähtiluokitus otettiin käyttöön vuonna 1931.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota