Älä koske: 7 käsittämätöntä – ja typerää – museomokaa

Joillekin museovieraille kiusaus käy liian suureksi: he eivät voi olla käpälöimättä museoesineitä tai kiipeilemättä patsaiden päälle. Seurauksena on ollut muun muassa murtunut jalka, tuhoutunut sarkofagi ja juuttuminen vaginaveistokseen.

Museo-onnettomuuksien lista on pitkä ja värikäs. Eräs lapsi tärveli vahingossa kalliin taulun, ja opiskelija juuttui vaginaveistokseen.

© YouTube/Creative Commons

Elokuussa vanhemmat nostivat pienen lapsensa lasisen suojan yli Prittlewell Priory -museossa Essexissä Britanniassa.

Museoissa erilaisilla suojilla on yleensä tarkoituksensa, mutta nämä vanhemmat eivät säännöistä piitanneet vaan asettivat lapsukaisensa keskiajalta peräisin olevaan hiekkakiviseen sarkofagiin kuvattavaksi.

Tämän seurauksena sarkofagi putosi jalustaltaan ja halkesi keskeltä, ja sen pohjasta irtosi pala. Vanhemmat ottivat lapsensa ja pakenivat paikalta – ilman sitä valokuvaa, jonka toivossa he olivat todennäköisesti käsittämättömään puuhaan ryhtyneet.

© Southend-on-Sea Borough

Monelle muullekin on käynyt köpelösti museoiden muinaisesineiden ja taideteosten kanssa joko tahallisen tai tahattoman toheloinnin seurauksena.

Kello putosi seinältä

Kesäkuussa 2016 mies tuhosi arvokkaan puukellon Pennsylvanian kansallisessa kellomuseossa (National Watch and Clock Museum). Kello roikkui kaikessa rauhassa seinällä, kunnes vaimonsa kanssa liikkeellä ollut mies päätti tutustua siihen lähemmin.

Video

Kruunu romahti maahan ja hajosi

Toukokuussa 2015 kaksi turistia pudotti kruunun Italiassa Cremonan kaupungin Piazza del Comunella sijaitsevan Herkules-patsaan päältä. Miesten kerrotaan kiivenneen patsaan päälle ottamaan selfieitä.

Vasemmalla on ”Kahden Herkuleen patsas” alkuperäisessä asussaan ja oikealla kruununsa menettäneenä.

© Twitter @dianacorridori

Jalka murtui valokuvaa otettaessa

Selfie-onnettomuudet ovat nykyään yleisiä, ja sellaisesta oli kysymys myös, kun opiskelija vuonna 2014 mursi jalan ”Juopunut satyyri” -patsaalta Accademia di Brera -museossa Milanossa.

Onneksi veistos oli vain jäljennös alkuperäisestä antiikin Kreikasta peräisin olevasta patsaasta.

Juopunut satyyri

© Creative Commons

Juuttui vaginaan

Kuten sanottua, joskus kiusaus käy ylivoimaiseksi. Heinäkuussa 2014 niin kävi opiskelijalle, joka juuttui Pi-Chacán-nimiseen veistokseen Tübingenin yliopiston edustalla Saksassa.

Kyseisessä veistoksessa on silmiinpistävää se, että se näyttää vaginalta.

Pi-Chacán

© Creative Commons

Lapsi tärveli maalauksen

Taiwanissa vuonna 2015 noin 12-vuotias poika kompastui ja puhkaisi nyrkinmentävän reiän 1,5 miljoonan dollarin (noin 1,3 miljoonaa euroa) arvoiseen maalaukseen.

”Kukat”-nimisen maalauksen maalasi italialainen Paolo Porpora 1600-luvulla, ja se on yksi niistä harvoista hänen teoksistaan, jotka hän on signeerannut.

Video

Maalaus saatiin kuitenkin kunnostettua vain 12 tunnissa.

Katkaisi Neitsyt Marian sormen

Ikä ei aina tuo viisautta. 55-vuotias yhdysvaltalaisturisti onnistui vuonna 2013 katkaisemaan sormen 600-vuotiaalta Neitsyt Maria -patsaalta yrittäessään verrata omaa kättänsä patsaan käteen.

Patsaan on veistänyt italialainen kuvanveistäjä Giovanni d’Ambrogi.