Malcolm Fairman/Imageselect

Mitä geishan tehtäviin kuului?

Ammattimaisen emännän ja vieraiden viihdyttäjän tehtävä oli suosiossa 1700- ja 1800-luvuilla. Nykyään geishoja on enää muutama tuhat.

Geisha on japanilaisten illalliskutsujen ammattimainen emäntä, joka viihdyttää vieraitaan soitolla, laululla ja tanssilla.

Geishojen ammattikunta syntyi 1700-luvun alussa, ja geishat olivat alun perin miehiä, jotka huolehtivat maksua vastaan vieraista yläluokan juhlissa. Vähitellen ammatin valtasivat nuoret naiset, jotka osoittautuivat nopeasti miehiä suositummiksi.

Geishat viihdyttivät vieraitaan soittamalla, laulamalla ja tanssimalla.

© Alinari/Bridgeman Images

3 geishalle tärkeää asiaa

Hieno kampaus

Kampauksena oli peruukki, joka korosti kunkin geishan kasvonpiirteitä. Malli perustui perinteiseen morsiuskampaukseen.

Musikaalisuus

Shamisen on japanilaisen musiikin tärkein instrumentti, ja se muistuttaa kolmikielistä banjoa. Shamisenin soitto oli geishoille olennainen taito.

Perinteinen asu

Obi on leveä ja kallis silkkivyö, joka solmitaan kiinni selkäpuolelle. Solmun koko ja muoto kertovat muun muassa mistä geisha on kotoisin.

Ennen kuin neito saattoi alkaa toimia geishana, hänen piti suorittaa pitkä ja vaativa koulutus. Tulevat geishat muuttivat jo pikkutyttöinä asumaan geishakouluihin, joissa he opiskelivat tanssia, soittoa, kalligrafiaa, runoutta ja kirjallisuutta.

Lisäksi oppilaiden piti hallita monia sosiaalisia taitoja, kuten kohtelias tervehtiminen ja seurusteluetiketti, jotta he olisivat kuin kotonaan kaikenlaisten vieraiden keskuudessa.

Lännessä geishat yhdistetään usein prostituutioon, mutta seksi ei liity geishan ja hänen asiakkaidensa väliseen kanssakäymiseen. Jotkut geishat ryhtyivät kuitenkin pitkiin suhteisiin – tai jopa solmivat avioliiton – asiakkaidensa kanssa ja saivat palkkioksi arvokkaita lahjoja ja­ylläpidon.

VIDEO – Japanin aidot geishat:

Sekaannus voi johtua osaksi siitä, että geishat sekoitetaan oiraneihin, jotka muistuttivat geishoja ja saivat samantapaisen koulutuksen mutta elättivät itsensä prostituutiolla.

Nykyään Japanissa on muutama tuhat geishaa, jota toimivat lähinnä yksityistilaisuuksissa tai hienoissa ravintoloissa.

Geishan piti osata keittää teetä

Teeseremonia on tärkeä osa japanilaista kulttuuria, ja se henkii rauhaa, harmoniaa ja vieraanvaraisuutta. Seremoniassa geishojen tehtäviin kuului teen valmistaminen ja tarjoileminen, mikä salli heidän esitellä taitojaan emäntinä. Teeseremonia kesti noin neljä tuntia ja siihen kuului myös useita aterioita.

Malcolm Fairman/Imageselect