Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Andorran edustajat ­vannovat vuosittain uskollisuutta maan kahdelle hallitsijalle. Kuva esittää vuoden 1925 seremoniaa.

Kulttuuri

Mistä löytyvät Euroopan vanhimmat maarajat?

Mitkä Euroopan maarajat ovat pysyneet muuttumattomina pisimpään?

Pyreneiden vuoristossa sijaitsevan pienen Andorran rajat ovat pysyneet muuttumattomina jo 734 vuotta. Espanjassa sijaitsevan Urgellin ­piispa ja ranskalaisen Foix’n kreivi taistelivat vuoteen 1278 asti kiivaasti kääpiö­valtion hallinnasta.

Lopulta he päätyi­vät jakamaan vallan ja vahvis­tivat Andorran rajat. Piispan ja kreivin sopimuksen nojalla Andorralla on edelleen kaksi valtion­päämiestä. Heistä toinen on Foix’n kreiviltä ”Andorran ruhtinaan” arvo­nimen perinyt Ranskan presidentti, joka on siten maailman ainoa vaaleilla valittu monarkki.

Sekä piispa että kreivi ilmeisesti pelkäsivät vastapuolen rikkovan sopimuksen, minkä vuoksi he päättivät tehdä Andorrasta demilitarisoidun alueen, jolla ei ole omia pysyviä sotavoimia.

Sopimuksessa on myös pykälä, jonka nojalla Andorran pitää maksaa vuosittain kummallekin valtionpäämiehelle verona neljä kinkkua, 40 leipää ja tietty määrä viiniä. Kyseisen veron maksaminen on ­jatkunut nykypäiviin.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota