Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Milloin skottimiehet alkoivat käyttää kilttiä?

Kiltistä tuli nopeasti skotlantilaisen identiteetin symboli, mutta englantilaiset eivät olleet vaatteesta yhtä innoissaan.

Scottish National Gallery/Shutterstock

Skotlannin kansallispuvun, kiltin, historia ulottuu 1500-luvulle. Skotlannin ylämaiden miehet pukeutuivat tuolloin féileadh móriin eli suureen villakankaaseen, joka käärittiin vartalon ympärille ja kiinnitettiin vyöllä.

Toogamainen pukine peitti yläruumiin viitan tavoin ja ulottui polviin asti.

Villakangasta käytettiin vain ylämailla, sillä se suojasi hyvin tuulelta ja sateelta ja siinä oli helppo liikkua vaikeakulkuisessakin maastossa.

”Sivistyneemmillä” alamailla miehet käyttivät housuja ja pitivät féileadh mória alkukantaisena vaatteena, jota yksikään itseään kunnioittava mies ei suostunut käyttämään.

Nykyaikainen lyhyempi kiltti kehittyi feileadh mórista 1720-luvulla, kun englantilainen liikemies Thomas Rawlinson perusti rautaruukin Invernessin kaupunkiin Skotlantiin.

Rawlinson kyllästyi työntekijöidensä féileadh móreihin, jotka olivat hänestä epäkäytännöllisiä ja hankalia. Hän keksi leikata villakankaan kahteen osaan niin, että hänen työntekijänsä käyttivät sitä vain alaosana. Paikalliset klaanit omaksuivat Rawlinsonin idean ensin, ja vähitellen se levisi kaikkialle ylämaille.

Vuonna 1746 Britannia kukisti kovaotteisesti skottien kapinan ja kielsi kiltin ja muut skotlantilaisuuden symbolit.

Georg 4 portræt

Kuningas Yrjö IV vierailulla Edinburghissa vuonna 1822. Vierailuun liittyvissä juhlallisuuksissa käytetty skottiruutu teki kuviosta koko maan symbolin.

© David Wilkie/Royal Collection/Wikimedia

Kun kielto vuosisadan lopulla kumottiin, kiltistä tuli kaikkia skotteja yhdistävä kansallisromanttinen symboli.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota