Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lippu Fort McHenryn yllä vuonna 1814 innoitti Francis Scott Keyn kirjoittamaan Tähtilippu-runon, josta tuli myöhemmin Yhdysvaltain kansallislaulu.

Kulttuuri

Milloin kansallisliput yleistyivät?

Kauanko valtioilla on ollut omat kansallisliput?

Kansakuntia yhdistävät liput alkoivat yleistyä 1700-luvun lopulla. Yhdysvaltojen itsenäistyminen ja Ranskan vallankumous osoittivat, että valtiot eivät enää olleet hallitsijan omaisuutta vaan kuuluivat maan kansalaisille. Hallintouudistukset synnyttivät uusien valtiollisten symbolien tarpeen. Joissakin Euroopan maissa vanhojen lippujen merkitys muuttui, joissakin maissa otettiin käyttöön uudet liput.

Ennen kansallislippuja Euroopassa aatelissuvuilla oli omat vaakunansa, jotka näkyivät heidän kilvissään ja lipuissaan. Hallitsijadynastiat suosivat monesti petoeläinaiheita, kuten kotkia tai leijonia, jotka symbolisoivat valtaa ja voimaa. Myös risti oli tavallinen kuva-aihe, erityisesti ristiretkien aikaan, kun kristityt katsoivat olevansa Jumalan asialla.

Ensimmäisillä lipuilla oli sotilaallinen merkitys joukkojen yhdistäjänä. Renessanssin aikaan liput ilmestyivät myös laivoihin. Hallitsijan lipun alla purjehtiminen tarkoitti, että laiva oli hänen suojeluksessaan.

1800-luvulla vanhojen hallitsijanlippujen tilalle tuli Ranskan trikolorin mallin mukaisia pelkistä väreistä koostuvia lippuja. Jokainen väri symbolisoi yhtä kansallisen yhtenäisyyden osatekijää.

Lue myös:

Urheilu

Autokauppias keksi hullun urheilulajin

1 minuuttia
Arkeologia

Arvoituksellinen muinaisihminen katosi mystisesti

22 minuuttia
Kulttuuri

Milloin naiset alkoivat käyttää housuja?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota