Milloin kansallisliput yleistyivät?

Kauanko valtioilla on ollut omat kansallisliput?

Lippu Fort McHenryn yllä vuonna 1814 innoitti Francis Scott Keyn kirjoittamaan Tähtilippu-runon, josta tuli myöhemmin Yhdysvaltain kansallislaulu.

Kansakuntia yhdistävät liput alkoivat yleistyä 1700-luvun lopulla. Yhdysvaltojen itsenäistyminen ja Ranskan vallankumous osoittivat, että valtiot eivät enää olleet hallitsijan omaisuutta vaan kuuluivat maan kansalaisille. Hallintouudistukset synnyttivät uusien valtiollisten symbolien tarpeen. Joissakin Euroopan maissa vanhojen lippujen merkitys muuttui, joissakin maissa otettiin käyttöön uudet liput.

Ennen kansallislippuja Euroopassa aatelissuvuilla oli omat vaakunansa, jotka näkyivät heidän kilvissään ja lipuissaan. Hallitsijadynastiat suosivat monesti petoeläinaiheita, kuten kotkia tai leijonia, jotka symbolisoivat valtaa ja voimaa. Myös risti oli tavallinen kuva-aihe, erityisesti ristiretkien aikaan, kun kristityt katsoivat olevansa Jumalan asialla.

Ensimmäisillä lipuilla oli sotilaallinen merkitys joukkojen yhdistäjänä. Renessanssin aikaan liput ilmestyivät myös laivoihin. Hallitsijan lipun alla purjehtiminen tarkoitti, että laiva oli hänen suojeluksessaan.

1800-luvulla vanhojen hallitsijanlippujen tilalle tuli Ranskan trikolorin mallin mukaisia pelkistä väreistä koostuvia lippuja. Jokainen väri symbolisoi yhtä kansallisen yhtenäisyyden osatekijää.