Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Milloin alettiin puhua teini-ikäisistä?

Ennen 1900-lukua lapsista tuli aikuisia, kun he menivät töihin. Ajatus puoliaikuisista, jolla oli omia ajatuksia ja kulttuuri, oli täysin käsittämätön.

NYPL Science Source/Imageselect

Ihmiset on suurimman osan historiasta laskettu joko lapsiksi tai aikuisiksi. Ajatus siitä, että lapsuuden ja aikuisuuden välillä on erityinen kausi, alkoi yleistyä vasta toisen maailmansodan aikoihin.

Monien tutkijoiden mukaan erillinen nuorisokulttuuri oli 1900-luvun koulutuksen, talouden ja teknologian kehityksen seurausta.

Esimerkiksi 1930-luvulla Yhdysvalloissa laman seurauksena monet nuoret jatkoivat koulunkäyntiä sen sijaan että olisivat menneet töihin.

Vuonna 1920 suunnilleen lukiota vastaavassa high schoolissa jatkoi 28 prosenttia nuorista mutta vuonna 1941 jo 80 prosenttia.

Koulussa nuorille kehittyivät omat normit esimerkiksi sosiaalisessa kanssakäymisessä, musiikissa, elokuvissa ja vaatteissa.

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvalloissa koettiin suuri talouskasvu, ja nuorista kasvoi uusi kuluttajaryhmä.

Esimerkiksi vuonna 1944 alkoi ilmestyä nuorisolehti Seventeen, jossa oli nuoria kiinnostavia artikkeleita muista nuorista sekä muun muassa auto- ja finnivoidemainoksia.

Pian myös elokuvia ja musiikkia alettiin kohdentaa nuorille. Käsite teenager eli ”teini” yleistyi kielenkäytössä New York Timesin julkaistua vuonna 1945 artikkelin ”A Teen-Age Bill of Rights”.

Huomiota herättäneessä artikkelissa lueteltiin 10 oikeutta, joita teini-ikäisillä tulisi olla – muun muassa oikeus päättää omasta elämästään.

Lue myös:

Tiede

Natsitutkijoille uusi alku Yhdysvalloissa

3 minuuttia
new amsterdam indianere
Historian oppaat

Intiaanit lyötiin nykyisen Wall Streetin tienoilla

3 minuuttia
Kulttuuri

Skottien kiltti oli englantilaisen keksintö

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota