CBS Television
MASH

Miksi tv-sarja M*A*S*H oli niin suosittu?

Vuonna 1972 Yhdysvalloissa alkoi M*A*S*H – tv-sarja, jollaista ei ollut ennen nähty. Sarja purki myös kansan tyytymättömyyttä Vietnamin sotaa kohtaan.

Tv-sarjan M*A*S*H ensimmäinen jakso esitettiin Yhdysvalloissa televisiossa ensimmäisen kerran 17. syyskuuta 1972.

Sarjan erikoinen yhdistelmä komediaa ja draamaa – sodan kauhujen keskellä – upposi yhdysvaltalaisiin. Tulevina vuosina se keräsi yhä enemmän ihmisiä television ääreen seuraamaan, miten sotilaslääkärit apulaisineen yrittivät selviytyä Korean sodan keskellä.

Ajan mittaan M*A*S*H-sarjan suosio kasvoi valtavaksi, ja sen viimeistä jaksoa vuonna 1983 katsoi yli 125 miljoonaa ihmistä. Jakso olikin Yhdysvalloissa eniten katsojia saanut televisiolähetys vuoteen 2010 asti – ja se on edelleen suurimman katsojamäärän saanut tv-sarjan jakso.

MASH

M*A*S*H valloitti yhdysvaltalaisten sydämet, ja siitä tuli yksi historian suosituimmista tv-sarjoista.

© CBS Television

Sarja antoi käsityksen sodasta

Tv-sarjan suosio perustui ennen kaikkea sen syvällisyyteen ja siihen, että se käsitteli vaikeita aiheita – kuten traumaperäistä stressihäiriötä – tragikoomisella vakavuuden ja mustan huumorin sekoituksella. Sarjan keskiössä oli kuvaus merkityksettömästä sodasta, jossa sekalainen henkilöhahmojen joukko yritti selviytyä kukin tavallaan.

Toinen syy sarjan menestykseen oli se, että se alkoi vuonna 1972, jolloin Yhdysvallat oli syvällä kiinni Vietnamin sodassa. Kansan tuki sodalle oli hiipumassa, ja M*A*S*H kertoi korutonta kertomaa sodan vaikutuksista siinä taisteleviin sotilaisiin.

Näin M*A*S*H-sarjasta tuli väline ymmärtää sodan luonnetta, työstää traumoja ja ilmaista yleistä tyytymättömyyttä, vaikka sarjan tapahtumat sijoittuivat noin kaksi vuosikymmentä aiemmin käytyyn Korean sotaan.

M*A*S*H sai vuosien mittaan lukuisia palkintoja, muun muassa 14 Emmyä ja kahdeksan Golden Globea. Kun se sai Peabody-palkinnon vuonna 1975, sitä kuvailtiin ”esimerkiksi korkeamman tavoitteen televisiosta”.

VIDEO: Katso klassisia M*A*S*H-kohtauksia

Video