Flickr

Miksi moottoripyöräjengit käyttävät 1 % -tunnusta?

Käsite syntyi vuonna 1947 Kaliforniassa Hollisterissa esiintyneiden levottomuuksien jälkeen, ja moottoripyöräjengit ovat sen jälkeen osoittaneet sillä asennettaan.

Moottoripyöräjengiläiset alkoivat käyttää prosenttitunnusta Kalifornian Holliste­rissa 3.–6. heinäkuuta 1947 sattuneiden levottomuuksien jälkeen.

Hollisterissa oli 1930-luvulta lähtien järjestetty motoristien tapaaminen aina Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivänä 4. ­heinäkuuta.

Tapaamiset oli keskeytetty ­toisen maailmansodan ajaksi, mutta ­käytäntö elvytettiin taas vuonna 1947.

Moottoripyöräharrastuksen suosio oli kuitenkin kasvanut tauon aikana valtavasti, ja 4 500 asukkaan pikkukaupunki meni aivan sekaisin, kun sinne yhtäkkiä ilmestyi noin 4 000 moottoripyöräilijää.

Tapaamisen aikana Hollister oli täynnä motoris­teja, jotka metelöivät ja ajelivat kaduilla edestakaisin.

Varsinaisia ­häiriöitä aiheutti vain murto-osa motoristeista. Syttyi katutap­peluita, ja eräs motoristi ajoi pyörällään ­seinän läpi baariin, kun taas toinen pidätettiin hänen virtsattuaan kuorma-auton moottoriin.

Pian Hollisterin tapahtumien jälkeen Life Magazine julkaisi aiheesta artikkelin, jossa moottoripyöräilijöiden järjestö AMA vakuutti, että 99 prosenttia motoristeista oli kunnon kansalaisia ja vain yksi prosentti oli huligaaneja.

Moottori­pyöräjengit alkoivat pian käyttää 1 % - tunnusta eräänlaisena ”kunniamerkkinä”.