Shutterstock
Jalkapalloilija Memphis Depay

Miksi hollantilaisten väri on oranssi?

Oranssilla värillä on erityinen asema useimpien hollantilaisten sydämessä. Syy siihen löytyy 1500-luvulta ja aseellisesta kapinasta espanjalaisia vastaan.

Oranssi väri liittyy läheisesti Alankomaihin, mikä näkyy esimerkiksi maan edustusurheilijoiden asuissa. Selitys löytyy kaukaa 1500-luvulta, jolloin nykyinen Alankomaat kuului Espanjan ja sen Habsburg-sukuisen kuningashuoneen alaisuuteen.

Vuonna 1559 Habsburgit asettivat Alankomaiden maaherraksi Oranian ruhtinaskunnan prinssin Vilhelm I:n. Protestanttinen Vilhelm ei pitänyt siitä, kuinka katolinen Espanja vainosi protestantteja, ja siksi hän lopulta liittyi hollantilaisten kapinaan Habsburgeja vastaan.

Jalkapalloilija Memphis Depay

Hollannin jalkapallojoukkue ja monet muut Alankomaita edustavat urheilijat käyttävät oransseja kisa-asuja.

© Shutterstock

Oranssi oli Vilhelmin väri

Vilhelmin johdolla kapinalliset saavuttivat tärkeitä voittoja, ja hän raivasi tietä Alankomaiden itsenäisyydelle. Vuonna 1584 katolisen palkkamurhaajan uhrina kuollutta Vilhelmiä pidetään nykyisin eräänlaisena maan isänä.

Vilhelm onkin Alankomaiden kuningashuoneen kantaisä, ja kuningashuoneen tunnusväriksi tuli Oranian ruhtinaskunnan ja Vilhelmin käyttämän oranssin lipun mukaan oranssi. Siksi oranssi on ollut hollantilaisille jo pitkään tärkeä ja sitä pidetään maan tunnusvärinä, vaikkei se esiinnykään Alankomaiden lipussa.

Oranssia on myös käytetty lipussa punaisen sijasta, mutta kuninkaallinen asetus vahvisti vuonna 1937 lipun väreiksi punaisen, valkoisen ja sinisen. Syynä oli muun muassa se, että hollantilainen natsipuolue käytti ennen toista maailmansotaa oranssiraitaista niin sanottua prinssinlippua.