Mikä valtionraja on vanhin?

Valtiolla, jolla on vanhimmat rajat, on maailman ainoa kansan valitsema monarkki ja monella tapaa ainutlaatuinen hallitusmuoto.

Valtiolla, jolla on vanhimmat rajat, on maailman ainoa kansan valitsema monarkki ja monella tapaa ainutlaatuinen hallitusmuoto.

Print Collector/Getty Images

Andorran rajat eivät ole muuttuneet 742 vuoteen.

Espanjalainen Urgellin hiippakunnan piispa ja ranskalainen Foix’n kreivikunnan kreivi kiistelivät ­vuoteen 1278 asti kiivaasti Andorran hallinnasta, mutta lopulta he päättivät jakaa vallan.

Niin Andorra sai poikkeuksellisesti kaksi hallitsijaa, ja järjestely on voimassa yhä.

Andorran edustajat ­vannovat vuosittain uskollisuutta maan kahdelle hallitsijalle. Kuva esittää vuoden 1925 seremoniaa.

© Polfoto/Rue des Archives

Andorran ruhtinaan titteli tosin kuuluu nykyään Foix’n kreivin sijasta Ranskan presidentille, joka on siten maailman ainoa kansan valitsema monarkki.

Sekä piispa että kreivi pelkäsivät aikoinaan toisen rikkovan sopimuksen, ja siksi he päättivät demilitarisoida Andorran: ­pikkuvaltion on pysyttävä aina puolueettomana eikä sillä saa olla pysyvää armeijaa.

Lisäksi sopimuksessa määrättiin, että Andorran asukkaiden oli maksettava joka vuosi ”verona” neljä kinkkua, 40 ­leipää sekä tietty määrä viiniä.

Perinne jatkui vuoteen 1993, jolloin Andorran nykyinen perustuslaki astui voimaan.

Andorran ainutlaatuinen hallitusmuoto joutui koetukselle vuonna 1934, kun ­valkovenäläinen seikkailija Boris Skossyreff yritti kaapata maassa vallan ja ­julistautui Andorran hallitsijaksi nimellä Boris I.

Andorralaiset poliitikot tukivat uskaliasta ­valkovenäläistä, mutta ­silloinen Urgellin piispa puuttui peliin.

Hän antoi pidättää ­Skossyreffin ja ­toimitti tämän vankilaan.