Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Auringon säteet sytyttivät ruudin ja laukaisivat tykin.

Kulttuuri

Mikä on aurinkotykki?

Millainen kapistus on aurinkotykki ja miten se toimii?

Aurinkotykki on aurinkokellon teknisesti edistyneempi sovellus. Monissa kartanoissa oli 1800-luvulla aurinkotykki, joka piti kartanon väen selvillä ajan kulusta. Keskipäivällä auringon säteet osuivat aurinkotykin poltto­lasiin, joka suuntasi ne tykin ruutisäiliöön. Ruuti syttyi palamaan ja tykki laukesi. Laukauksen perusteella talonväki tiesi, mitä
kello oli.

Ruotsin Åtvedissä sijaitsevassa Adelsnäsin kartanossa on tiettävästi ainoa yhä ­käytössä oleva aurinkotykki. Toukokuusta syyskuuhun auringonsäteet laukaisevat pilvettöminä päivinä tykin keskipäivällä. Pilvisinä päivinä tykki laukaistaan ­luntulla ja tulitikulla.

Edinburghin linnan One O’Clock Gun eli ”kello yhden tykki”, ampuu myös päivittäin aikamerkin, mutta se laukaistaan palavalla luntulla.

Lue myös:

Urheilu

Autokauppias keksi hullun urheilulajin

1 minuuttia
Aseet

Onko nunchakuja käytetty sodassa?

2 minuuttia
Tekniikka

Hanki pieni ja näppärä Nordic-ilmastointilaite

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota