Mielenkiintoisia tarinoita podcasteina

Internetissä on valtavasti materiaalia historiasta kiinnostuneille. Podcast-lähetykset ovat näppärä tapa uppoutua historiaan ja oppia uutta. Kuuntele lähetyksiä mp3-soittimella, älypuhelimella tai tietokoneella.

Podcastit eli radiolähetykset, joita voi kuunnella mp3-soittimella, älypuhelimella tai tietokoneella, hukkuvat usein internetin muun historia-aiheisen materiaalin joukkoon.

Aiemmin podcastien löytäminen saattoi olla työn takana, mutta nykyään se on erittäin helppoa. Näin lataat podcastit -linkin takaa löytyvä artikkeli auttaa aloittelijankin alkuun.

Ammattilaisia ja amatöörejä

Historia-aiheisia podcasteja julkaisevat niin yliopistot, historiallisten kirjojen kirjoittajat kuin myös historiasta kiinnostuneet yksityishenkilöt.

Toisin kuin normaalit radiolähetykset podcastit ovat internetissä usein vuosikausia. Siksi podcasteista voi ladata itselleen jopa useita tunteja kestävän viihde- tai tietopaketin kerralla.

Useimmat historiaa käsittelevät podcastit ovat englannin kielellä ja tarkoitettu kansainväliselle yleisölle. Olemme koonneet tähän mielestämme mielenkiintoisimmat podcastit:

Kiinnostavia historiaa käsitteleviä podcasteja.

Ilmaista herkkua

Yleensä podcastit ovat ilmaisia. Useat niistä ovat aivan yhtä laadukkaita ja viidyttäviä kuin kalliit äänikirjat.

Useimmiten podcastilla on jokin teema tai perusajatus, mutta säännöstä on luonnollisesti joitakin poikkeuksia. Joissakin podcasteisssa on mainoksia, mutta nekin ovat melkein aina laadukkaasti toteutettuja.

Osa podcastien julkaisijoista antaa vain 5–10 uusinta lähetystä vapaaseen levitykseen ja myy sitten koko kokoelman cd-levyllä. Jotkin taas kehottavat lahjoittamaan vapaaehtoisen tukisumman hankkeelle.

Vaja kiitotien päässä

Podcastien äänen laatu ja taso vaihetelee suuresti. Joukossa on niin suuten mediatalojen, kuten BBC:n, kuin autotallissa tarinoitaan lukevien harrastelijoiden tuotantoa.

Journalisti Dan Carlin väittää, että (tosin uskon, että väite ei pidä paikkaansa) hän nauhottaa upeat lähetyksensä lentokentän kiitoradan päässä sijaitsevassa vajassa.

Äänen laatu ei kaikissa lähetykssä ole parasta tasoa, mutta tekijöiden innostus saavat monet kuuntelemaan podcasteja uudelleen ja uudellen.

Ne podcastit, jotka eivät ole perinteisten radiolähetysten uusintoja, ovat useimmiten epämuodollisia ja niiden pituus voi vaihdella. Jotkin lähetykset taas muodostavat yhdessä johonkin tiettyyn aikakauteen keskittyvän minisarjan.

Persoonallisia lähetyksiä

Podcastit eivät aina välttämättä noudata ennalta suunniteltua aikataulua. BBC:n lähetykset, kuten Melvyn Braggin loistava historiallinen keskusteluohjelma ”In Our Time” ilmestyy brittiläiseen tapaan aina säännöllisesti, kun taas Dan Carlin joutuu toistuvasti vastamaan kuuntelijoiden sähköpostiviesteihin, joissa valitetaan, miten Carlin ei ole julkaissut kuukausiin podcastin podcastia.

Yksityisten podcastien maailmassa saattaa käydä niin, että julkaisija kertoo, miten loma, flunssa tai vauvan syntymä on viivästyttänyt uuden jakson julkistamista.

Lyhyesti sanottuna podcastit ovat tekijöidensä näköisiä. Monet antavat omien henkilökohtaisten näkemystensä kuulua lähetyksessään. On siis mahdollista, että netin podcastien joukossa on sellaisia lähetyksiä, joissa todetaan Versaillesin rauhansopimuksen olleen epäoikeudenmukainen ensimmäisen maailmasodan häviäjille ja siksi se oli suurin syy toisen maailmansodan puhkeamiseen. Toisessa lähetyksessä taas (kuten Ray Harris Juniorin podcastissa) Versallesin sopimusta pidetään kohtuullisena tai sen Saksaa koskevia ehtoja jopa liian lievinä. Jos rauhansopimus olisi ollut tiukempi, maailman olisi saattanut välttyä toiselta maailmansodalta.

Mielipiteitä löytyy siis laidasta laitaan, ja podcasteissa myös kuuluisien yliopistojen tunnetut historioitsijat ovat historian tapahtumien syistä ja seurauksista joskus täysin eri mieltä.

Kuuntelijan kannattaa siis suhtautua kriittisesti podcastien sisältöön ja muodostaa rohkeasti oma mielipiteensä.